Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Motivatie om te pesten

Datum
dinsdag 12 oktober 2021
Tijd
Locatie
zoom

Neeltje van den Bedem doet onderzoek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren en de inhoud van schoolbrede anti-pestinterventies.

Aanmelden

Deelnemen? Geef je emailadres op. Enkele dagen voor de lezing ontvang je de Zoomlink.

Vul je e-mail adres in

Wie is de aanstichter van pesten? Vaak denken we aan een gemeen kind dat zijn plekje in de hiƫrarchie veilig stelt door anderen te pesten. Maar meestal is er meer aan de hand. Kinderen die pesten voelen zich vaak aangevallen door andere kinderen. Ze worden uitgedaagd, onterecht beschuldigd en reageren uit woede. Wat zeggen kinderen hier zelf over?

In deze lezing gaan we dieper in op de verschillende motivaties van kinderen om te pesten en de interactie tussen het gedrag van een kind, gedoe in de groep, de rol van vrienden, van woede en van negatieve verwachtingen en hoe kleine problemen kunnen escaleren.

Videofragmenten

In videofragmenten geven kinderen voorbeelden van waar het misgaat. Het geeft een inkijkje in het spanningsveld tussen aan de ene kant goed willen doen, maar aan de andere kant soms de weg kwijtraken in de groep.

Als we beter begrijpen wat er in het hoofd van kinderen omgaat, kunnen we ook beter op ze reageren. De lezing geeft hierdoor inzicht en handvatten om de sociale interacties van kinderen bij te sturen.

Aanbod week tegen pesten

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.