Universiteit Leiden

nl en

Lezing | NGL-/ Tatiana Afanassjewa-lezing

Programmeerbare materialen

Datum
donderdag 28 oktober 2021
Tijd
Locatie
Oort
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal
De Sitterzaal

Mechanische Metamaterialen

Metamaterialen zijn materialen waarvan de structuur het gedrag bepaalt. Sommige materialen kunnen bijvoorbeeld vouwen in vormen die van tevoren te programmeren zijn. Materialen kunnen op die manier zelfs rekenen. De onderzoeksgroep van Martin van Hecke onderzoekt zulke metamaterialen en hun mogelijkheden.

Martin van Hecke

Over Martin van Hecke

Martin van Hecke haalde zijn doctorstitel PhD in theoretische fysica in 1996 aan de Universiteit Leiden. Hij heeft gewerkt aan een breed scala aan onderwerpen in de zachte materie, waaronder nietlineare dynamica, granulaire materie, stromingsleer, jamming en metamaterialen, waarbij hij experimenten, simulaties en theorie combineert. De rode draad in dit werk is de fascinatie voor de emergentie van complex gedrag in ogenschijnlijk simpele systemen. Sinds 2008 is hij als hoogleraar
benoemd in Leiden, en sinds 2014 is hij als hoofd van de afdeling 'Designer Matter' ook verbonden aan NWO instituut AMOLF. In april 2020 zal hij de Physicaprijs 2020 in ontvangst nemen.

Live op locatie én online

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, is publiek weer welkom op de universiteit. U kunt daarom kiezen of u de lezing live in de zaal wil meevolgen of via de live stream. In beide gevallen dient u zich aan te melden

In de zaal
De lezing vindt plaats in de De Sitterzaal in het Huygens. Omdat het een onderwijsgebouw is worden er géén Corona-app controles gedaan. De zaalcapaciteit is teruggeschaald naar 75% van de normale capaciteit. Voor en tijdens de pauze worden er koffie en thee geschonken en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Online
De lezing wordt live gestreamd. Als u zich inschrijft, ontvangt u op de dag van de lezing de link. Tijdens de lezing kunt u vragen stellen via de chat. Aan het einde van de lezing zullen zowel de vragen uit de zaal als die van de chat behandeld worden.

Inschrijven voor de lezing kan via deze link.

Organisatie

Voor het organiseren van deze lezing bundelen het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde en het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden (NGL) hun krachten. De lezing maakt deel uit van hun beide lezingenprogramma's.

Tatiana Afanassjewa-lezingen
De Tatiana Afanassjewa-lezingenreeks is een maandelijkse reeks lezingen door Leidse natuurkundigen voor een breed publiek. De reeks is genoemd naar wiskundige en onderwijskundige Tatiana Afanassjewa, echtgenote van de bekende natuurkundige Paul Ehrenfest. U kunt zich ook opgeven voor de nieuwsbrief met aankondigingen van volgende Afanassjewa-lezingen.

Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden
Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert al 150 jaar hoogstaande wetenschappelijke lezingen met gerenommeerde wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden. Alumni, (oud-)medewerkers en alle andere geïnteresseerden in de natuurwetenschappen zijn van harte welkom. Meer informatie en lid worden.

Programmeerbare materialen

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.