Leiden LAW Lunch - Intellectueel Eigendomsrecht

woensdag 1 september 2021 - woensdag 29 december 2021
Online

De Leiden Law Lunch IE is een informatieve online bijeenkomst (via Zoom) rond lunchtijd (van 12 tot 13 uur) over een actueel onderwerp en/of naar aanleiding van een actuele gebeurtenis op het betreffende rechtsgebied. De Leiden Law Lunch IE duurt één uur en levert voor de deelnemers uit de advocatuur één permanente opleidingspunt op. De Leiden Law Lunches IE vinden wekelijks op woensdag plaats.

Tijdens de Leiden Law Lunch IE houden één, twee of drie deskundigen een inleiding en is er vervolgens ruim de tijd voor vragen en discussie onder toezicht van een gespreksleider.

De Leiden Law Lunch IE wordt georganiseerd in overleg met de Leidse alumni prof. mr. Willem A. Hoyng en prof. mr. Tobias Cohen Jehoram en staat onder leiding van prof. mr. Dirk J.G. Visser met medewerking van dr. Charlotte J.S. Vrendenbarg en mr. Raoul Soullié.

Kantoren die (met vier of meer mensen) deelnemen aan de Leiden Law Lunches IE zijn o.a. AKDBoekxCMSVan DoorneHouthoffKennedy van der LaanNovagraafLe Poole BekemaSimmons & Simmons en Visser Schaap & Kreijger.

Plagiaat, citaat en auteursvermelding - woensdag 20 oktober 2021 (online van 12 tot 13 uur)

Deze Leiden Law Lunch IE zal betrekking hebben op plagiaat, citaat en auteursvermelding. De sprekers zijn Eric Daalder (voorzitter LOWI) en Anne Bekema. De moderator is Dirk Visser.

Leessuggesties:
Plagiaat in onderzoek en onderwijs  (VSNU/bundel 2021)

Enkele LOWI-adviezen:
Advies 2021-12: Klacht wegens mogelijk ideeënplagiaat. In proefschrifthoofdstuk is verzuimd naar een artikel uit 1998 te verwijzen waarvan Verzoeker coauteur was. Volgens Verzoeker wordt in het proefschrift gesuggereerd dat sprake is van een nieuwe operatiemethode in de tandheelkunde, maar is dat niet het geval omdat deze methode reeds was bedacht en beschreven in zijn artikel.
Advies 2021-02: Beschuldiging plagiaat. Volgens Verzoeker beschrijft publicatie principes die Verzoeker in een eerdere publicatie al heeft beschreven en een naam heeft gegeven. Volgens Verzoeker is in artikel ten onrechte niet naar zijn eerdere publicaties verwezen.
Advies 2020-20: Onterechte opvoering co-auteurschap.
Advies 2020-19: Sloppy referencing: onvoldoende verwezen, o.a. naar eerder gezamenlijk en eigen werk.
Advies 2020-16: Betrokkene had in zijn auteurschap moeten worden erkend. Het had op de weg van Verzoeker (de corresponding author) gelegen om het tijdschrift te verzoeken meer auteurs dan het maximumaantal toe te staan.
Advies 2020-14: Auteurschap had moeten worden aangenomen.
Advies 2020-08: Verwijdering Verzoeker als laatste auteur. Beroep op schending van de geheimhoudingsplicht afgewezen.
Advies 2020-11: Het weergeven van een geparafraseerde tekst als geciteerde tekst is onzorgvuldig. Wanneer niet wordt verwezen naar eerdere boeken over hetzelfde onderwerp, ook al verwijzen die naar dezelfde primaire bronnen, ontstaat al snel de schijn van plagiaat.
Advies 2019-14: Betrokkene heeft in twee Engeltalige publicaties substantiële delen overgenomen uit wetenschappelijk werk van o.a. Verzoeker zonder te verwijzen naar de herkomst daarvan.

Gemaakt door Gerrit de Jager