Universiteit Leiden

nl en

Jaarcongres Platform Frans 2021

Datum
vrijdag 15 oktober 2021
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Zaal 202

Eén jaar na de moord op de Franse docent Samuel Paty vindt aan de Universiteit Leiden een discussiebijeenkomst plaats over ‘la laïcité’ (de scheiding van kerk en staat, waaronder in het onderwijs). Een actueel, maar als zodanig weinig besproken onderwerp in Nederland.

Platform Frans (platformfrans.nl) - in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Universiteit Leiden - gaat op 15 oktober aanstaande in gesprek met Franse en Nederlandse wetenschappers:

  • Hakim El Karoui, Hoofd Brunswick Group, Bureau Parijs - Ambitie: creëren van een ‘Islam de France’
  • Sarah Wolff, Directeur MA International Relations, Queen Mary University Londen / Parijs – Boek ‘Secular Power Europe and Islam’
  • Theo de Wit, Em. Hoogleraar ‘Theologie/Filosofie’, Universiteit Tilburg – ‘Is de ‘laïcité’ een typisch Frans fenomeen?’

Reflectie op de sprekers door:

  • Niek Pas, Historicus, Universiteit van Amsterdam
  • Pieter de Gooijer, Ambassadeur van Nederland in Parijs
  • Luis Vassy, Ambassadeur van Frankrijk in Den Haag

Klik hier voor het programma

Achtergrond

Op 16 oktober 2020, werd in Frankrijk docent Samuel Paty vermoord door een scholier. In de dagen voor de aanslag had President Macron een oproep gedaan voor een beperking van islamitische geloofsuitingen. Het nieuws van de moord bereikte ook Nederland. Het maakte ook hier veel los, met name onder docenten.

Hoe is het maatschappelijk debat nu? Welke toekomst heeft de ‘laïcité’? Betekent het begrip voor iedereen hetzelfde? Kunnen we leven in een seculiere samenleving zónder dat er (meer) parallelle gemeenschappen ontstaan?

Historisch gezien, is de aandacht in het Franse publieke debat over ‘la laïcité’ én de kwesties die hieruit voortvloeien groter dan in Nederland. Tóch is er in Nederland bijvoorbeeld herhaalde discussie over Artikel 23 van de Grondwet. Vrijheid van onderwijs is niet vrijblijvend volgens een kersvers rapport van de Onderwijsraad.

Nederland en Frankrijk erkennen het belang van vrijheid van meningsuiting, een vrije en open democratie en een sterke rechtsstaat. Als samenleving hebben we de morele plicht om na te denken over kaders waarbinnen vrijheden kunnen bestaan. Hoe kunnen we doordacht de dialoog met elkaar voeren? Of het nu gaat om het voorkomen van lokale excessen, zoals de moord op Paty of invloed op de internationale politiek, er ligt een verantwoordelijkheid in gezamenlijkheid. Voor ons allemaal.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.