Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Tatiana Afanassjewa-lezing

Alessandra Silvestri over de evolutie van het heelal (Engelstalig)

Datum
woensdag 6 oktober 2021
Tijd
Locatie
Oort
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal
De Sitterzaal
Alessandra Silvestri

Tatiana Afanassjewa-lezing

Met ingang van najaar 2021 vinden de Tatiana Afanassjewa-lezingen plaats voor publiek, in de De Sitterzaal, Oortgebouw, Leiden. In verband met corona-maatregelen zijn er wel mogelijke beperkingen aan het bezoekersaantal. 
Ook zal er een kwalitatief goede live-stream opgezet worden. Inschrijven voor de lezing kan via deze link.

De lezing van kosmologe Alessandra Silvestri is deze keer bij uitzondering in het Engels.

A Glance at Cosmology

The development of General Relativity by Albert Einstein provided not only a new way to understand gravity, but heralded the dawn of an entirely new branch of science - Cosmology, the study of the cosmos as a whole.

A century has passed, and we have now a profound understanding of our universe, which we can describe in terms of the standard Cosmological Model, LCDM. We learned that universe started with a big bang 13,7 billion years ago, and is expanding ever since. Many predictions of the LCDM model, have been confirmed spectacularly, such as the big bang afterglow.

But some ingredients still baffle us: dark matter, a kind of invisible matter that seems to exist in other galaxies, and more recently dark energy, a mysterious energy that makes the universe expand faster.

In this talk I will review the status of modern Cosmology and the challenges that lie in front of us. I will also provide an overview of the new measurements that we will be able to do with new telescopes/detectors, including those related to the direct detection of gravitational waves.

Lezing is live maar ook online

De lezing is onderdeel van de reeks Tatiana Afanassjewa-publiekslezingen van het LION. U kunt zich ook opgeven voor de nieuwsbrief met aankondigingen van volgende Afanassjewa-lezingen.

The Evolution of the Universe

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.