Universiteit Leiden

nl en

Festival

3 October University

Datum
maandag 4 oktober 2021
Tijd
Serie
3 October University
Locatie
Van der Werfpark
Leiden

Elk jaar tijdens de viering van Leidens Ontzet verzorgt de Universiteit Leiden in samenwerking met LVVS Augustinus boeiende lezingen in het Van der Werfpark. Dit jaar kun je op 4 oktober tussen 11 uur en 13 uur je licht opsteken in de tent, waar drie van onze wetenschappers zullen vertellen over hun onderzoek dat raakt aan het thema van Leidens Ontzet dit jaar: ‘Veerkrachtig’. 

Loop binnen in de tent, en luister onder het genot van een gratis kopje koffie van onze barista's naar interessante lezingen. Wat weet jij over drugscriminaliteit? Hoe speur je met moderne technieken naar prehistorische resten? En hoe empathisch zijn Leidenaren eigenlijk?

 

Programma

11:00u Inloop
Geniet van een gratis kopje koffie van onze barista's
11:15u Opening en welkomstwoord
11:20u

Leven we in de meest gewelddadige tijd ooit?
Door Marieke Liem

11:50u

Samen speuren naar 5000 jaar oude grafheuvels
Door Quentin Bourgeois

12:20u

Leiden: Ontzettend Empathisch?
Door Maartje van der Woude

 

Leiden: Ontzettend Empathisch?

Door Maartje van der Woude, hoogleraar Rechtssociologie

Een van de eerste maatregelen in de strijd tegen het coronavirus was: afstand houden. Dat was nodig om de kans op overdragen van het virus te verkleinen. Maar fysiek afstand houden kan ook sociaal een grote impact hebben, en lang niet altijd positief. Het vergroot letterlijk en figuurlijk de afstand tussen mensen in de samenleving, en kan leiden tot minder begrip voor mensen en groepen die net een beetje 'anders' zijn. Hoogleraar Maartje van der Woude wilde weten hoe dit in Leiden zat. Ze ging de Leidse buurten in, hield straatinterviews en sprak met gemeenteraadsleden in onze Sleutelstad. Zorgde afstand houden in Leiden voor meer afstandelijkheid tussen Leidenaren? Bij de 3 October University deelt ze haar bevindingen, en legt ze uit waarom empathie een onmisbare vaardigheid is in het overbruggen van de afstand die we allemaal wel eens voelen ten opzichte van elkaar.

Leven we in de meest gewelddadige tijd ooit?

Door Marieke Liem, hoogleraar Sociale Veerkracht en Veiligheid

Liquidaties in Amsterdam op klaarlichte dag, ontmantelde drugs-labs in Brabant en onderschepping van tonnen aan cocaïne in de Rotterdamse haven: de kranten staan er wekelijks vol mee. Marieke Liem is hoogleraar Veiligheid en Interventies en doet onderzoek naar drugsgerelateerd geweld. In haar college duikt ze dieper in de wereld van drugscriminaliteit, en plaatst ze de spectaculaire krantenkoppen in een wetenschappelijke context. In welke geweldsvormen zien we de rol van drugs terugkomen? De cocaïne-markt is booming, heeft dat invloed op de Nederlandse moordcijfers? En: leven we nu in de meest gewelddadige tijd ooit? 

Samen speuren naar 5000 jaar oude grafheuvels

Door Quentin Bourgeois

Iedereen kent de hunebedden: het zijn de bekendste prehistorische resten van Nederland. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er nog honderden onbekende prehistorische grafmonumenten verborgen liggen in de natuurgebieden van Nederland. Archeoloog Quentin Bourgeois speurde samen met duizenden vrijwilligers en met hulp van de modernste technieken onze natuurgebieden af. Ze ontdekten honderden nieuwe grafheuvels uit de prehistorie, de fysieke resten van een groep mensen die een dramatische impact hebben gehad op het huidige Europa. Maar wat weten we eigenlijk van deze grafheuvels? Wie hebben ze gebouwd, en wat vertellen ze over onze huidige maatschappij?

Coronamaatregelen - toegang met Coronacheck-app

Voor dit evenement geldt dat iedereen ouder dan 12 jaar een coronatoegangsbewijs moet tonen. De 3 October Vereeniging controleert bij de ingangen van het Van der Werfpark de QR-code in de CoronaCheck-app. Op de locatie is wegens de coronamaatregelen maar beperkt plek. Kom dus op tijd, want als het maximale aantal personen is bereikt kunnen we helaas geen mensen meer toelaten. Meer informatie over het coronatoegangsbewijs tijdens Leidens Ontzet staat op de website van de 3 October Vereeniging

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.