Uitreiking
Uitreiking Scaligerpenning Europaeum
- Datum
- donderdag 23 september 2021
- Tijd
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden - Zaal
- Groot Auditorium
Hooghouden van Europese waarden en de academische vrijheid
De Raad van Decanen van de Universiteit Leiden kent de Scaligerpenning toe aan het Europaeum vanwege haar grote verdiensten in het ontwikkelen van en het ook in moeilijker tijden handhaven van hechte academische banden tussen Europese universiteiten, het vormen en scholen van een grote groep van studenten op allerlei niveaus en vooral het hooghouden van Europese waarden en de academische vrijheid.
Programma
Tijdens de ceremonie geeft Rick Honings, die in juni 2020 werd benoemd tot Scaligerhoogleraar aan de Universiteit Leiden, een korte toelichting op deze bijzondere penning. Ook geeft Kasper van Ommen, conservator in de UBL, een lezing over Leiden als wetenschapscentrum voor buitenlandse bezoekers. Prof. Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur, zal de penning uitreiken. De penning wordt in ontvangst genomen door Dr. Andrew Graham, Trustee van het Europaeum.
Livestream
Slechts een beperkt aantal mensen kan fysiek aanwezig zijn. De gehele ceremonie kan worden gevolgd via een livestream die op 23 september vanaf ca 16.00 uur op deze pagina beschikbaar is.
Over de Scaligerpenning
Sinds 2017 reikt de Universiteit Leiden de Scaligerpenning uit aan personen en organisaties die op unieke wijze de waarden waar universiteiten wereldwijd voor staan, hoog houden in hun onderwijs en onderzoek. Eerdere ontvangers van de Scaligerpenning zijn Kurt Deketelaere, secretaris-generaal van LERU (2017) en Henri Lenferink, burgemeester van Leiden (2020).
Over het Europaeum
Het Europaeum brengt jonge onderzoekers en onderzoeksleiders bij elkaar om ontwikkelingen in Europa te bespreken. Daarnaast zetten zij zich in voor pan-Europees denken en organiseren zij internationale conferenties, colloquia en summerschools.
De Universiteit Leiden participeert op dit moment in de MA-opleiding European History and Civilisation waarin studenten in achtereenvolgens Leiden, Parijs en Oxford studeren en in de Erasmus Mundus MA European Politics & Society in samenwerking met de Karels Universiteit (Praag), Jagellonian Universiteit (Krakow) en Pompeu Fabra Universiteit (Barcelona).
Het Europaeum is in 2017 een nieuw programma gestart: het Europaeum Scholars Programme, een graduate school voor een geselecteerd aantal PhD-studenten van de leden van de organisatie die hen langs enkele van de Europese universiteiten leidt.