Filmavond Kafka en lezing dr. Timo Slootweg

Steenschuur 25
2311 ES Leiden
C1.31

Woensdagavond 29 september organiseert Justus Lipsius een filmavond in het Kamerlingh Onnes Gebouw (zaal C1.31) met aansluitend een lezing van dr. Timo Slootweg. Om 18:00 uur starten we de film ‘Kafka’, die ongeveer anderhalf uur zal duren. De lezing begint ongeveer om 20:00 uur en zal tot ongeveer 21:00 uur duren. Daarna is er nog mogelijkheid om te borrelen in Café de Keyzer.

Aanmelden kan door te mailen naar jsvjustuslipsius@gmail.com

Franz Kafka (1883-1924) was een Duitstalige schrijver die vooral na zijn dood grote invloed op de westerse literatuur kreeg. Hij is vooral bekend als schrijver van de romans Het Proces en Het Slot en de novelle De Gedaanteverwisseling. Zijn werk kenmerkt zich door een nachtmerrieachtige, onheilspellende sfeer waarin een machteloos persoon beschuldigd wordt van iets wat hem niet wordt medegedeeld en waarin de bureaucratie en de onpersoonlijke maatschappij steeds meer grip krijgen op het individu.

Gebaseerd op het leven van Franz Kafka verdoezelt de film Kafka de lijnen tussen werkelijkheid en Kafka’s fictie. De film speelt zich af in de stad Praag. Het gaat over het verhaal van een verzekeringsmedewerker die betrokken raakt bij een ondergrondse groep nadat zijn collega is vermoord. Deze groep is verantwoordelijk voor bomaanslagen in de stad en probeert een geheime organisatie te dwarsbomen die de grote gebeurtenissen in de samenleving controleert. Uiteindelijk dringt hij de geheime organisatie binnen om hen te controleren.