Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Conferentie: Dubbele petten in de rechtswetenschap

Datum
vrijdag 24 september 2021
Locatie
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Deze conferentie, die gezamenlijk wordt georganiseerd door de afdeling Belastingrecht van de Universiteit Leiden en het Amsterdam Center for the Legal Profession and Access to Justice (ACLPA) van de Universiteit van Amsterdam, gaat in op de risico’s en de uitdagingen die samenhangen met externe financiële en commerciële belangen in de rechtswetenschap, waaronder die voor onderzoek, onderwijs, valorisatie, en de rol van rechtwetenschap in relatie tot de belangen van burgers.

De conferentie beoogt een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, waaronder rechtswetenschappers, universitaire bestuurders, praktijkjuristen, belastingadviseurs, beleidsmakers, onderzoeksjournalisten, ngo's, politici en studenten.

De aanleiding voor de conferentie is oratie van Jan Vleggeert ter gelegenheid van zijn benoeming als hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden, waarin hij de onafhankelijkheid van de belastingwetenschap in twijfel trok vanwege van het relatief grote aantal parttime belastinghoogleraren die daarnaast belastingadviseur zijn in de commerciële adviespraktijk. Dit type hoogleraar duidt hij aan als ‘dubbele pet’. De oratie van Jan Vleggeert vormde het startschot voor een intens academisch, politiek en maatschappelijk debat over de commerciële invloeden op de belastingwetenschap. Aan het thema wordt met enige regelmatig aandacht besteed in de media. Deze conferentie beoogt het debat te verbreden door te kijken naar dit type belangenconflicten in de rechtswetenschap als geheel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.