Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Fluidity and Dynamics of De Facto Statehood: The Case of Iraqi Kurdistan

  • K.M.A. Palani
Datum
woensdag 7 juli 2021
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

This thesis describes the dynamics and nature of Iraqi Kurdistan’s de facto statehood since its inception in 1991, in particular the vicissitudes de facto independence since then. This dissertation characterizes de facto statehood in Kurdistan since its inception, and uncovers the dynamics of de facto statehood in Iraqi Kurdistan at internal, national and international levels.  Kurdistan’s de facto statehood (such as territorial control, monopoly on the use of violence, and engagement with the international community) is shown to be inherently characterised by fluidity. In this thesis, fluidity is defined as a highly unstable nature of de facto statehood in the relational context of non-recognition. The dissertation reports on interviews with a number of high profile politicians and policy makers from the region to provide unique insights, among others the three main factors at play in the fluidity of the de facto state of Iraqi Kurdistan:  the balance of power between the regional capital of Erbil and the Iraqi national capital of Baghdad; the level and form of internal fragmentation; and the change of strategies to gain international recognition.

Promotor

  • Prof.dr. E. Bakker

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen voor journalisten)

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Praktische vragen:

Bureau pedel (071 527 7211)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.