Universiteit Leiden

nl en

Festival

Online editie Leidse Museumnacht op 5 juni

Datum
zaterdag 5 juni 2021
Tijd
Locatie
Alle onderdelen zijn online
Zaal
https://deleidseburcht.nl/

Dit jaar organiseert de Museumnacht Leiden op 5 juni van 20.00 tot 22.00 uur een online editie. Ook onze Hortus botanicus Leiden en de Oude Sterrewacht doen mee. Steun de Leidse erfgoedpartners en duik digitaal in de Museumnacht. Het programma is vanouds een mooie mix van kunst, cultuur en wetenschap. 

De partners van deze bijzondere editie zijn: Corpus, Erfgoed Leiden en Omstreken, Hortus botanicus Leiden, Japanmuseum Sieboldhuis, Molenmuseum De Valk, Museum De Lakenhal, Museum Volkenkunde, Naturalis, Oude Sterrewacht, Museum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden. Een kaartje van 5 euro geeft toegang tot het online platform van de LeidseBurcht.nl waarop gewisseld kan worden tussen meerdere kanalen met lezingen, workshops en optredens. Lees meer over wat de universitaire bijdrage is:

De wondere wereld van de Hortus

Planten zijn mooi om te zien, maar wist je dat er ook planten zijn waarmee je, volgens sommige culturen, dichter tot de goden kunt komen? Of dat er planten zijn die andere planten opeten? Kaschef Rogier van de Hortus neemt de bezoekers online mee naar de wondere wereld van de flora. Hoe meer je over planten te weten komt, hoe intrigerender ze worden. 

Ontdek de Oude Sterrewacht

In de 19e eeuw liet de Leidse astronoom Friedrich Kaiser de Leidse Sterrewacht bouwen en in dit iconische gebouw werden tal van belangrijke ontdekkingen gedaan. Rondleider Jonathan Pilgram vertelt over de Leidse sterrenkunde, toen en nu. Eén van de onderwerpen die nog steeds relevant is, is onze zoektocht naar leven. Sterrenkundige Willeke Mulder legt uit welke tekens uniek zijn voor leven en hoe we leven elders in het universum herkennen.  

Wat draagt een arts tijdens een pandemie?

Tijdens deze Museumnacht is er ook speciale aandacht voor pandemieën, vroeger en nu. Rijksmuseum Boerhaave laat zien hoe medisch personeel zich moet beschermen bij besmettelijke ziekten. Dat doet Boerhaave samen met een LUMC-medewerker van de afdeling infectieziekten. 

Bekijk het hele programma op de site van Museumnacht Leiden 
 

Studenten in de organisatie

De Museumnacht Leiden wordt georganiseerd door de commissie Museumnacht Leiden en de Stichting Museumnacht Leiden. De commissie bestaat elk jaar uit studenten van studentenvereniging A.L.S.V. Quintus. De Museumnacht Leiden werkt samen met de deelnemende musea en andere partners.

Online festival

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.