Congres/symposium

Mordenate Congres: 'Recht en gezondheid: gezondheid boven alles?'

vrijdag 21 mei 2021
Online

Op vrijdag 21 mei 2021 vindt het digitale congres van Mordenate College plaats met als thema 'Recht en gezondheid: gezondheid boven alles?'. Allerlei gezondheidsgerelateerde juridische onderwerpen komen tijdens deze dag aan bod. Bovendien wordt tegelijkertijd met het congres de congresbundel gepubliceerd.

Programma

De dag zal worden voorgezeten door Jantine Rozenboom (voorzitter van de commissie en lid van Mordenate).

Ochtendprogramma (10.30 tot 12.45 uur)

• Professor mr. dr. W.J.M Voermans zal de thematiek introduceren. Daarbij zal hij zich richten op staatsrechtelijke aangelegenheden in het kader van het gezondheidsrecht. Hoe ver mag de overheid vanuit staatsrechtelijk perspectief gaan om de gezondheid van de burgers te beschermen?
  • Professor Toebes zal een lezing gaan verzorgen in het kader van het internationaal gezondheidsrecht. Zij kan daarbij ingaan op de spanning tussen de bescherming van de volksgezondheid enerzijds en de bescherming van andere belangrijke mensenrechten (vanuit onder andere het EVRM) anderzijds. Hoe ver mag de staat bijvoorbeeld gaan om onze gezondheid (vanuit internationaal perspectief) te beschermen en in hoeverre spelen andere grote machten daarbij een rol?
  • Het onderwerp van de derde lezing wordt binnenkort bekendgemaakt maar zal in ieder geval worden verzorgd door professor De Jong (Universiteit Utrecht)

Middagprogramma (14.00 tot 16.30 uur)

Ronde 1

• Danielle Zwartjens: Problematiek in de medische behandelkamer: Hoe zit het met de medische beroepsaansprakelijkheid?
  • Rachèl van Hellemondt: (Medisch)-ethische en juridische dilemma’s rond ‘goede zorg’ in tijden van corona
  • Andre den Exter: Triage op de Intensive Care: leeftijd als rechtvaardig criterium?

Ronde 2

• Michel de Ridder: Productaansprakelijkheid bij medische hulpzaken
  • Pascal Besselink: Vaccinatieplicht voor de werknemer? Een arbeidsrechtelijke verkenning
  • Adam Cohen: Wetgeving voor experimenten met mensen. Laveren tussen Immmanuel Kant en John Stuart Mill

Paneldebat

Het congres wordt afgesloten met een paneldebat waarbij het onderwerp 'de werking van grondrechten tijdens de coronapandemie' centraal zal staan. De voorzitter van het paneldebat is professor Buijsen (Erasmus Universiteit). De deelnemers zijn burgemeester Lenferink (gemeente Leiden), Jannetje Bootsma (Pels Rijcken), professor Boogaard (Universiteit Leiden), Geranne Lautenbach (adviseur MedicalPhit) en Roland Pierik (universitair hoofddocent UvA).

Aanmelden

Voor verdere informatie over onder meer de aanmelding en de prijzen verwijzen wij graag naar de website mordenate.nl/congres-2020-2021 of naar de directe aanmeldlink https://frontoffice.paylogic.nl/?event_id=140784Als medewerker van de Universiteit Leiden kunt u mogelijk aanspraak maken op een korting. Kijkt u daarvoor op de website (promovendi) of neem contact met ons op via mordenate.congres@gmail.com.

Deelnemers krijgen een borrel c.q. sponsorpakket thuisgestuurd. Het aantal borrelpakketten is beperkt, dus wij raden je aan je zo snel mogelijk aan te melden! Studerend Mordenates krijgen daarbij eveneens de congresbundel kosteloos toegestuurd. Voor de resterende deelnemers is de congresbundel te bestellen via de aanmeldlink voor  39,50.

De Congres- en Publicatiecommissie ziet uw aanmelding en (digitale) aanwezigheid op het congres met veel plezier tegemoet! Mochten er nog vragen zijn dan zijn wij bereikbaar op mordenate.congres@gmail.com.