Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Tatiana Afanassjewa-Lezing: Dorothea Samtleben over de onderzeese neutrinotelescoop KM3NET

Datum
vrijdag 28 mei 2021
Tijd
Locatie
Online
Dorothea Samtleben

Neutrinodetectoren op de bodem van de zee

Neutrino's zijn extreem lichte elementaire deeltjes die in grote hoeveelheden door het heelal schieten, en zich weinig aantrekken van de andere materie: zo schieten ze dwars door de aarde heen, en bijvoorbeeld ook door uw lichaam. Slechts zelden laat een neutrino zich detecteren.

Toch, of misschien daarom, zijn ze interessant voor wetenschappers zoals Dorothea Samtleben. Zo produceren exploderende sterren en zwarte gaten diep in het heelal neutrino’s met extreem hoge energieën. Om die te detecteren werkt Samtleben met honderden andere wetenschappers aan de  neutrinodetector KM3NeT op 3500 meter diept in de Middellandse zee. In het aardedonker van de diepzee dringen andere, gemakkelijker te detecteren deeltjes niet door, zodat ze ook niet kunnen storen.

Af en toe toe geeft een passerend neutrino een klein lichtflitsje, dat gedetecteerd wordt door extreem gevoelige lichtmeters van de detector. Die zijn gemonteerd in glazen bollen aan kabels waarvan er uiteindelijk honderden geïnstalleerd worden.

Na een voorzichtige start begint begint de bouw van de onderwater-neutrino-‘telescoop' goed op gang te komen, en de resultaten beginnen nu te druppelen. 

Dorothea Samtleben, die bovenop de laatste resultaten zit, vertelt tijdens deze lezing over de jacht op kosmische neutrino’s, de bouw van neutrino-telescopen zoals KM3NeT, én over wat we ervan kunnen leren.

Online lezing met borrel

De lezing is onderdeel van de reeks Tatiana Afanassjewa-publiekslezingen van het LION. Deze lezingen vinden dit jaar plaats in Zoom.

Na de lezing is er ruimte voor vragen, daarna worden deelnemers ingedeeld in breakout rooms/kleine groepjes voor een nazit met eventueel een drankje (zelf meebrengen).

Belangstellenden kunnen zich hier opgeven voor de lezing, en ontvangen dan kort voor de lezing de Zoom-gegevens. U kunt zich ook opgeven voor de nieuwsbrief met aankondigingen van volgende Afanassjewa-lezingen.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.