Universiteit Leiden

nl en

Tatiana Afanassjewa-Lezing

Dirk van Delft over Henk van de Hulst

Datum
vrijdag 30 april 2021
Tijd
Locatie
Online via Zoom

Henk van de Hulst (1918-2000) is een van Nederlands grootste astronomen. Als Utrechtse student voorspelde hij in 1944 het bestaan van de 21 cm-waterstoflijn in de radioastronomie, reden voor de bouw van de radiotelescoop in Dwingeloo. Als hoogleraar astrofysica in Leiden raakte hij in 1958 verzeild in het ruimteonderzoek. Zo stond hij aan de wieg van het Europese Ruimteagentschap ESA en zonder Van de Hulsts ingrijpen stond ESTEC nu niet in Noordwijk. Als internationaal diplomaat stal hij in de Koude Oorlog de show door astronaut John Glenn en kosmonaut German Titov beiden een klomp te geven, ‘gesneden uit hetzelfde hout en bedoeld om samen te dragen’. 

Als zoon van een schoolmeester en kinderboekenschrijver mocht Van de Hulst graag zijn publiek onderwijzen. Reiziger in het wereldruim portretteert een invloedrijk en geliefd astrofysicus die wist wat hij waard was maar wie hoogmoed vreemd was.

Op 23 april verschijnt bij uitgeverij Prometheus 'Reiziger in het Wereldruim', de biografie van Henk van de Hulst door Dirk van Delft

Dirk van Delft (1951) is oud-directeur van Rijksmuseum Boerhaave en won met zijn biografie/proefschrift over Heike Kamerlingh Onnes in 2005 de NWO Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie. In 2019 verscheen zijn samen met Frits Berends geschreven monumentale biografie van Lorentz.

Online lezing met borrel

De lezing is onderdeel van de nieuwe reeks Tatiana Afanassjewa-publiekslezingen van het LION. Deze lezingen vinden dit jaar plaats in Zoom.

Na de lezing is er ruimte voor vragen, daarna worden deelnemers ingedeeld in breakout rooms/kleine groepjes voor een nazit met eventueel een drankje (zelf meebrengen).

Belangstellenden kunnen zich hier opgeven, en ontvangen kort voor de lezing de Zoom-gegevens.

door Dirk van Delft
Reiziger in het Wereldruim
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.