Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Connecting minds and sharing emotions through human mimicry

  • Eliska Prochazkova
Datum
donderdag 4 maart 2021
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Korte samenvatting

Gezichtsbewegingen spelen een fundamentele rol bij sociale interacties, zoals blijkt uit onze spontane neiging om emotionele uitingen van anderen na te bootsen. In dit proefschrift neem ik een breder perspectief en laat ik zien dat mensen elkaar op veel meer niveaus nabootsen dan eerder werd gedacht. Speciale aandacht wordt besteed aan autonome nabootsing (synchronisatie in hartslag, huidgeleiding en pupildiameter), een onderbelicht onderzoeksgebied.

In het eerste empirische hoofdstuk laat ik zien dat nabootsing van leerlingen de activering in de sociale hersenregio's tempert en dat het vertrouwen wordt bevorderd wanneer de leerlingen van interacterende partners synchroon verwijden. In het daaropvolgende real-life experiment laat ik zien dat synchronisatie in hartslag en huidgeleiding de aantrekkingskracht tussen nieuw ontmoette mensen vergroot. In de overige hoofdstukken manipuleer ik mimicry met optische illusie en hersenstimulatie om te bewijzen dat autonome en gezichtsmimicry gecontroleerd worden door verschillende neurologische paden.

Samen impliceren deze bevindingen dat de neiging om automatisch na te bootsen en zich fysiologisch op anderen af ​​te stemmen, kan resulteren in emotionele besmetting - de neiging om de emotie van een ander te ‘vangen', wat op zijn beurt vertrouwen en verbondenheid aanmoedigt. Kortom, dit onderzoek zet een fundamentele stap in de richting van het begrijpen van de neurologische gedragspaden waardoor mimicry (pro)sociaal gedrag beïnvloedt.

Promotoren

  • Prof.dr. C. K. W. de Dreu
  • Dr. M. E. Kret

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen voor journalisten)

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Praktische vragen:

Bureau pedel (071 527 7211)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.