Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Remote Control: the cancer cell-intrinsic mechanisms that dictate systemic inflammation and anti-tumor immunity

  • M.D. Wellenstein
Datum
donderdag 25 maart 2021
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Borstkanker is de op een na meest voorkomende kankersoort. Alhoewel de overlevingskansen de afgelopen decennia sterk zijn gestegen, overlijden er jaarlijks wereldwijd nog steeds meer dan 600.000 mensen aan. Dit komt in veruit de meeste gevallen door uitzaaiingen, het proces waarbij borstkankercellen zich verspreiden door het lichaam. Dit proefschrift beschrijft onderzoek naar de onderliggende mechanismen van uitzaaiing, om inzichten te verkrijgen voor mogelijk nieuwe behandelmethoden. 

Tumoren bestaan niet alleen uit kankercellen. Ze bestaan uit vele verschillende celtypes, waaronder immuuncellen. Sommige soorten immuuncellen, zoals T cellen, kunnen kankercellen aanvallen, terwijl andere types, zoals neutrofielen, de tumor in sommige gevallen kunnen helpen groeien en uitzaaien. We weten dat kankercellen het immuunsysteem kunnen manipuleren voor eigen gewin, door de tumor-helpende immuuncellen te stimuleren en de tumor-remmende immuuncellen te belemmeren. 

Dit proefschrift laat zien dat er bij die manipulatie een belangrijke rol is weggelegd voor de mutaties die gezonde cellen in kankercellen veranderen. Deze genetische afwijkingen in de kankercel kunnen ervoor zorgen dat er binnen de tumor en in het hele lichaam immuuncellen geactiveerd worden. Uit dit onderzoek blijkt dat dit zowel invloed heeft op het uitzaaiingsproces, als op de effectiviteit van immuuntherapieën die de anti-kanker immuunrespons op gang proberen te krijgen. 

Vat krijgen op de complexe connectie tussen de genetica van borstkanker en immuunreacties tegen tumoren zal helpen bij het ontwikkelen van gepersonaliseerde immuuntherapieën, die op maat gemaakt zijn voor de genetische opmaak van de tumor van een patiënt.

Lees een uitgebreide samenvatting (pdf)

Promotor

  • Prof.dr. K.E. de Visser

 Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Praktische vragen:

Bureau pedel (071 527 7211)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.