Paradisolezing Veelzijdig Leven - Ignas Snellen

zondag 28 maart 2021
Online

Op zondag 28 maart 2021 houdt Prof. dr. Ignas Snellen (Universiteit Leiden) een Paradisolezing in de serie ‘Veelzijdig leven’. Zijn lezing is getiteld ‘Vanaf de Aarde bezien’ en gaat over exoplaneten en de vraag of er buitenaards leven zou kunnen bestaan.

Zijn we alleen?

Er is een ware revolutie gaande in het onderzoek aan planeten rond andere sterren dan onze zon. Pas vijfentwintig jaar geleden zijn de eerste exoplaneten ontdekt, en sinds kort weten we al van het bestaan van de eerste op de aarde lijkende planeten rond enkele van onze buursterren. Ook wordt er een enorme vooruitgang geboekt in de karakterisering van de atmosferen van exoplaneten. Wat voor gassen komen er voor op die andere werelden, wat voor klimaat heerst er?

Snellen legt uit hoe deze prachtige ontdekkingen worden gedaan, en wat sterrenkundigen de komende jaren hopen te gaan onderzoeken. Antwoorden op existentiële vragen lijken binnen handbereik te liggen: bestaat er buitenaards leven, of zijn wij alleen in dit enorme universum?

Over de serie

Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten. Op 28 maart geeft hoogleraar Ignas Snellen een lezing over exoplaneten en de vraag of er buitenaards leven zou kunnen zijn.

Tickets verkrijgbaar op de website van Paradiso