Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Paradisolezing Veelzijdig Leven - Dirk van Delft

Datum
zondag 14 maart 2021
Tijd
Locatie
Online

Op zondag 14 maart 2021 houdt Prof. dr. Dirk van Delft de eerste Paradisolezing in de serie ‘Veelzijdig leven’. Zijn lezing geeft een microscopische blik op het begin en het belang van de microbiologie en is getiteld: ‘Kleijne diertgens – Antoni van Leeuwenhoek en de ontdekking van onzichtbaar leven’. 

Veelzijdig leven

Met een zelfgemaakte microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1674 als eerste microben (‘kleijne diertgens’), waarmee hij aan de wieg stond van de microbiologie. Aan de andere kant van het spectrum staan reusachtige radiotelescopen (moderne tegenhangers van Van Leeuwenhoeks microscoop) gericht op onbekende en mysterieuze uithoeken van de Melkweg en nog verder. En ondertussen is het leven op Aarde volop in ontwikkeling: soorten verdwijnen en ontstaan, leven wordt nagebootst en gebouwd, en kunstmatige toepassingen worden steeds levendiger. 

Over de serie

Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten. Op 28 maart geeft hoogleraar Ignas Snellen een lezing over exoplaneten en de vraag of er buitenaards leven zou kunnen zijn. 

Tickets verkrijgbaar op de website van Paradiso

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.