Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Leidse Papyrologielezing 2021

Datum
dinsdag 9 maart 2021
Tijd
Locatie
Livestream | Rijksmuseum van Oudheden

Moedwil en misverstand op het Egyptische platteland. Uit het archief van Pisentius, bisschop van Koptos († 632)

Het komt maar zelden voor dat papyri licht werpen op leven en werken van bekende historische persoonlijkheden. Zo’n uitzondering is Pisentius, bisschop van Koptos in het zuiden van Egypte. Pisentius wordt tot op de huidige dag als een heilige vereerd in de Koptisch Orthodoxe Kerk en een rijke literatuur bewaart de herinnering aan de wonderen die hij bij zijn leven verrichtte. Daarnaast is op papyrus een deel van het archief van Pisentius teruggevonden uit de jaren rond 620. Hier geen wonderen, maar een venster op een sociale werkelijkheid die wordt getekend door conflicten van allerlei aard, van oorlog en bezetting tot en met echtelijke vechtpartijen. Door middel van zijn correspondentie probeert de bisschop controle te krijgen over die werkelijkheid en zijn gezag uit te oefenen. Dat levert een boeiend beeld op van Egypte in een tijd van religieuze en politieke crisis.

  • tijd: 20.00 – 21.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden voor de livestream kan via: https://rijksmuseum-van-oudheden.webinargeek.com/leidse-papyrologielezing-2021

Over de spreker

Prof. Dr. Jacques van der Vliet is emeritus hoogleraar Godsdiensten van het Oude Egypte, Radboud Universiteit Nijmegen, gastonderzoeker aan het Instituut voor Regiostudies (LIAS), Universiteit Leiden en gastonderzoeker aan het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO), Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.