Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Margriet van der Heijden over Paul Ehrenfest and Tatiana Afanassjewa

  • Margriet van der Heijden
Datum
vrijdag 19 februari 2021
Tijd
Locatie
Online

Wetenschapsjournalist Margriet van der Heijden (NRC Handelsblad) schreef een dubbelbiografie van Paul Ehrenfest and Tatiana Afanassjewa, het Oostentrijks-Russische echtpaar dat als theoretisch natuurkundigen een centrale, enthousiasmerende rol speelde in de gouden eeuw van de Leidse natuurkunde aan het begin van de 20e eeuw.

Albert Einstein, Niels Bohr en vele anderen waren vaste bezoekers in hun gastvrije huis aan de Witte Rozenstraat in Leiden. Maar in 1933 dreef het aan de macht komen van Hitler en Ehrenfests gevoel dat hij het contact met de natuurkunde verloor, hem tot zelfmoord, waarna Tatiana alleen achterbleef.

Van der Heijden, gepromoveerd aan deeltjesfysica-instituut CERN en een docent aan Amsterdam University College, zal vertellen over haar zoektocht, waarbij ze persoonlijke brieven, archiefbronnen en plaatselijke indrukken combineert tot een levendig en gevoelig portret van dit natuurkundigen-echtpaar (lezing in het Nederlands)

Belangstellenden van buiten LION  kunnen zich hier registreren om de Zoom-link te ontvangen (LION-personeel krijgt een mail met de link)

Voor vragen en opmerkingen Bruno van Wayenburg

door Margriet van der Heijden
Denken is Verrukkelijk, het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.