Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Cold gas in distant galaxies

  • L.A. Boogaard
Datum
donderdag 25 februari 2021
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Koud gas in verre sterrenstelsel
De vorming en evolutie van sterrenstelsels wordt aangedreven door de vorming van nieuwe sterren uit koud gas. Waarnemingen van jonge sterren in verre sterrenstelsels in het vroege universum, zoals in het Hubble Ultra Deep Field, hebben laten zien hoe de kosmische dichtheid van de stervormingssnelheid evolueert. Maar, terwijl het gevolg van stervorming—de jonge sterren—met steeds meer detail in kaart is gebracht, blijft de oorzaak—het koude gas dat de brandstof is voor de stervorming—ongrijpbaar. Dit proefschrift presenteert een observationele studie van het koude interstellaire medium van verre sterrenstelsels in het vroege universum, met behulp van de meest gevoelige submillimeter telescoop tot nu toe, de Atacama Large Millimeter Array, en nieuwe integral-field spectrografen, zoals de Multi Unit Spectroscopic Explorer op de Very Large Telescope. Het brengt de eigenschappen van stervormende sterrenstelsels en hun moleculaire gas in kaart en beschrijft de evolutie van de kosmische dichtheid van moleculair gas—de brandstof voor stervorming.

Promotor

  • Prof.dr. P.P. van der Werf

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen voor journalisten)

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Praktische vragen:

Bureau pedel (071 527 7211)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.