Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Besmet door het kunstvirus

Datum
woensdag 10 februari 2021
Tijd
Locatie
Livestream vanuit Rijksmuseum Boerhaave

Besmetten betekent dat je iets ‘oploopt’, iets waar je misschien niet onmiddellijk op zat te wachten, of dat je zelf iets, een ziekte of virus overbrengt op een ander persoon – helaas de actualiteit van vandaag. Maar het kan ook betrekking hebben op gif of radioactief materiaal waarmee je besmet kunt raken. Als je het woordenboek er verder op naslaat heeft het begrip ‘besmetting’ vrijwel louter nare associaties:  aansteken, beduimelen, bedoezelen, beschadigen, infecteren, verpesten. In welke betekenis dan ook, besmetten/besmet raken impliceert dat je open staat – letterlijk – voor invloeden van buitenaf, dat wij als menselijke organisme met huid en haar verbonden zijn met de ‘buitenwereld’, of eigenlijk, dat er niet zoiets is als binnen- en buitenwereld, alleen samenhang, onderlinge verbondenheid (al is het soms tegen wil en dank) en uitwisseling. In deze lezing vat kunsthistorica Kitty Zijlmans het begrip ‘besmet/besmetting’ in overdrachtelijke zin op en wil aan de hand van verschillende (soorten) voorbeelden uit de kunst kijken wat het kunstvirus – relationeel – teweegbrengt. De focus ligt op kunstwerken en interventies die de verbintenis met de omringende wereld (letterlijk) tot thema hebben, maar ook wat het betekent geraakt te worden door kunst, het ‘kunstvirus’ op te lopen. Ja, hoe verhouden we ons tot het leven? Wat ‘doet’ kunst?

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.