Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit

Opvoedervaringen van broers en zussen

Datum
woensdag 17 februari 2021
Tijd
Locatie
Online

BEKIJK OPNAME

 

Opgroeien onder eenzelfde dak – Opvoedervaringen van broers en zussen en de relatie met psychisch welzijn in de (late) volwassenheid

In deze derde en tevens laatste webinar van de reeks ‘Over Ouderschap’ zullen de perspectieven van broers en zussen op opvoedervaringen centraal staan.

Broers en zussen delen ongeveer 50% van hun genen en ze groeien vaak op onder hetzelfde dak. Desondanks kunnen de ervaringen tijdens hun jeugd erg van elkaar verschillen, zelfs binnen de gezinscontext. De spreker van deze webinar, Marie-Louise Kullberg, doet promotieonderzoek naar overeenkomsten en verschillen in opvoedervaringen van broers en zussen, zoals de warmte en bescherming van ouders, maar ook negatieve gebeurtenissen, zoals mishandeling en verwaarlozing.

‘Waarom worstelt iemand met depressieve klachten terwijl een broer of zus nergens last van heeft?’ ‘In hoeverre kijken broers en zussen hetzelfde terug op de relatie met hun ouders tijdens hun kindertijd?’ Wat weten we tot dusver uit onderzoek naar de link tussen (negatieve) jeugdervaringen in de gezinscontext en psychische problemen?’ Tijdens de webinar zullen we onder meer ingaan op deze vragen.

Wij zijn ook benieuwd naar uw kijk op ouderschap (en eventuele overeenkomsten en verschillen met uw broers of zussen), daarom is er voor geïnteresseerden in de tweede helft van de webinar de gelegenheid om in gesprek te gaan met de onderzoeker(s).

Informatie en inschrijving

Datum Woensdag 17 februari 2021
Tijd 19.30 - 21.00 uur
Locatie Online
Kosten Geen
Link https://smart.newrow.com/#/room/puf-492
Contact info@alumni.leidenuniv.nl

U ontvangt de inloglink naar het webinar op de 17e februari via e-mail.
 

Prof. dr. Bernet Elzinga

De sprekers

Bernet Elzinga verricht onderzoek naar de invloed van neurobiologische factoren van trauma en stress op cognitieve functies (met name het emotioneel geheugen). Dit betreft zowel fundamenteel onderzoek naar de effecten van stress bij niet-klinische groepen als onderzoek bij patienten met stress-gerelateerde stoornissen (waaronder PTSD). Zij verzorgt tevens onderwijs en begeleidt stages en scripties. Sinds 2014 is zij voorzitter van de Commissie Ethiek Psychologie.

Marie-Louise Kullberg is promovenda bij Prof. Dr. Bernet Elzinga op de afdeling Klinische Psychologie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.