Uitreiking Scaligerpenning

vrijdag 29 januari 2021
Online - livestream

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is de uitreiking van de Scaligerpenning uitgesteld tot 29 januari om 16:00u.

Op 29 januari krijgt Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, de Scaligerpenning uitgereikt door de rector magnificus van de Universiteit Leiden, Carel Stolker. U kunt online live meekijken met deze uitreiking. Om 16.00u verschijnt op deze pagina de livestream vanuit het Academiegebouw.

Scaligerpenning van de Universiteit Leiden

Sinds 2017 kent de Universiteit Leiden een Scaligerpenning. De penning wordt uitgereikt aan iemand of aan een organisatie die op unieke wijze de waarden waar universiteiten wereldwijd voor staan, in hun onderwijs en onderzoek, hoog houdt.

Unieke inzet voor stad en universiteit

De Raad van Decanen van de Universiteit Leiden kent de Scaligerpenning toe aan burgemeester Henri Lenferink van Leiden, vanwege de buitengewone wijze waarop hij zich sinds zijn aantreden in 2003 heeft ingespannen voor de Universiteit Leiden in haar relatie tot de stad Leiden, in de meest brede zin. De Leidse burgemeester is daarmee een voorbeeld geweest voor andere universiteitssteden in ons land en daarbuiten.

Programma uitreikingsceremonie

De penning wordt uitgereikt tijdens een ceremonie in het Academiegebouw. Deze ceremonie is voor iedereen live te volgen, via een livestream op deze pagina.

Tijdens de ceremonie zal Rick Honings, die in juni dit jaar benoemd is tot Scaligerhoogleraar aan de Leidse universiteit, een korte toelichting op deze bijzondere penning geven. Ook zal Ariadne Schmidt, bijzonder hoogleraar geschiedenis van de  stadscultuur, in het bijzonder van Leiden, een toelichting vanuit haar perspectief zal geven.