Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De bom verbeeld in anime en manga

Datum
donderdag 3 december 2020
Tijd
Serie
De bom
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

De herinneringen aan de bommen die vielen op Hiroshima en Nagasaki hebben een rol gekregen in literatuur en film. Niet alleen in het westen, maar zeker ook in Azië. Yasco Horsman zal aandacht besteden aan de rol van deze herinneringen in anime en manga. Films die aan bod komen zijn ‘Grave of the Fireflies’ (Takahata, 1988) en ‘Akira’ (Otomo, 1988): twee anime films uit hetzelfde jaar waarin de herinnering aan de bom en het einde van de oorlog op een verschillende manier verwerkt wordt. Ook zal hij aandacht besteden aan de autobiografische manga-serie ‘Barefoot Gen’ (1974-1987) van Nakazawa Keiji die als 6-jarige ooggetuige was van het bombardement van Hiroshima.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.