Kunst en Cultuur

Bilderdijk-journaal

vrijdag 18 december 2020
Uitzending

Op vrijdag 18 december – zijn sterfdag – staat dichter Willem Bilderdijk (1756-1831) centraal in het online Bilderdijk-journaal van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) en de werkgroep Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’. In het Bilderdijk-journaal laten experts, liefhebbers en studenten hun licht schijnen over de collectie, het werk en de persoon Bilderdijk. Met de opening van de Bilderdijkkamer in het Academiegebouw wordt de verhuizing van de collectie Bilderdijk naar Universiteit Leiden feestelijk gemarkeerd en keert Bilderdijk terug naar zijn zo geliefde Leiden.

Bilderdijk-journaal kijken

Het online Bilderdijk-journaal op vrijdag 18 december begint om 19.30 uur. Aanmelden voor Bilderdijk-journaal is niet nodig. U hoeft alleen uw geluid aan te zetten en op onderstaande knop te klikken. De digitale inloop is vanaf 19.20 uur.

Programma

Het Bilderdijk-journaal wordt gepresenteerd vanuit Studio UB door Rick Honings, Scaliger-hoogleraar aan de Universiteit Leiden en voorzitter van de Werkgroep Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’, en Olga van Marion, universitair docent Vroegmoderne Nederlandse letterkunde in Leiden.

In het Bilderdijk-journaal komen de volgende items op locatie aan bod:

• Mart van Duijn, conservator na-middeleeuwse handschriften en archieven, vertelt over de ontsluiting van de collectie Bilderdijk en het belang van de collectie voor onderzoek en onderwijs.
  • Rector magnificus Carel Stolker opent officieel de Bilderdijkkamer in het Academiegebouw en laat de Bilderdijkkamer zien, die sfeervol is ingericht met Bilderdijkiana.
  • Neerlandicus Peter van Zonneveld gaat terug naar de jaren zeventig en vertelt over zijn vriendschap met Boudewijn Büch, hun gezamenlijke Bilderdijk-passie, briefwisseling en re-enactments.
  • Singer-songwriter en Leids alumna Eveline de Bruin bezingt haar fascinatie voor Bilderdijk in een door haar geschreven Bilderdijk-lied.
  • Studenten Nederlands Katja van Rooten, Joshua Snijders en Joris Geene vertellen over hun favoriete passages uit het oeuvre van Bilderdijk en wat hij anno 2020 voor hen betekent.
  • Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, gaat in op het dichterschap van Bilderdijks tweede vrouw Katharina Wilhelmina Schweickhardt.

Meer informatie over het Bilderdijk-journaal