Universiteit Leiden

nl en

Well-being

Well-Being Days FGGA: Feeling good on the outside

Datum
woensdag 25 november 2020
Locatie
Vanuit huis

Van 23 tot en met 26 november organiseert FGGA weer de online 'FGGA Feeling Good Well-Being Days'. Vier dagen lang leuke artikelen handige tips en (online) activiteiten. Speciaal voor studenten, maar ook heel interessant voor medewerkers.

Lees bijvoorbeeld wat de voordelen van wandelen zijn en krijg de leukste wandelroutes van Den Haag en Leiden. Hoe kan je zorgen dat je goed slaapt? Workout video’s die je makkelijk thuis kunt doen.. en meer. Alles om je nu wat beter te laten voelen.

Elke dag heeft een ander thema. Vandaag: Feeling good on the outside

Carmen, alumnus MSc Crisis and Security Management, geeft tips en inzichten om sporten makkelijker en leuker te maken. Ook maakt Carmen duidelijk dat het bij sport niet alleen om het fysieke aspect gaat. Ook het mentale aspect is heel belangrijk.

Hoi!

Ik ben Carmen (25) en werkzaam als reservist bij de Koninklijke Marechaussee (KMar). Vanaf het moment dat ik kwam werken bij de KMar (mei 2020) was thuiswerken de norm geworden. In principe kan ik mijn werk ook volledig vanuit huis verrichten. Hierin merk ik dat ik vaker geneigd ben mijn (koffie) pauzes over te slaan en door te werken tot de werkdag voorbij is. Ontzettend zonde en op lange termijn slecht voor je lichamelijke gesteldheid. Ik vind het daarom erg belangrijk om genoeg te bewegen, iets waar ik ook erg veel energie uit haal. Mijn wekelijkse bezigheid tijdens deze lockdown is een rondje wandelen, een (individuele) bokszaktraining of een workout of the day. Maar toen de sportscholen dicht waren kon ik mij ook vermaken met de nodige workout video’s op YouTube en verschillende sport apps. Zin in een HIIT, Tabata of Full body workout? Probeer eens een workout van Sydney Cummings (20 – 40 min). Liever een lesje Yoga? Dan raad ik je zeker Yoga with Adrienne aan of een quick morning flow van Bad Yogi. Voor hardlopen gebruik ik de hardloopapp Strava. Voor elke run kunnen je mederenners een soort like geven (kudo) om elkaar te motiveren. Als ik zin heb in een snelle workout gebruik ik de app van Adidas Training by Runtastic. Hierin kan je gratis zelf een workout samenstellen, waarin je het maximaal aantal minuten kan kiezen. Ook  kan je vele gratis programma’s volgen. 

Nu denk je misschien, leuk verhaal maar hoe krijg ik mezelf van de bank af om dat online buikspierkwartier mee te doen? Begin met het stellen van een doel, al is het maar om de routine te breken. Belangrijk om klein te beginnen, zoals 1x per week een wandeling of workout. Als dit bevalt, kan je altijd meer doen. Het is vaak dat je jezelf mentaal over de grens moet halen om ermee te beginnen. Want naast het fysieke aspect, is het mentale deel een net zo belangrijk onderdeel bij het sporten. Zo volg ik voor mijn baan als reservist de Algemene Militaire Oefening (AMO) waarin ik recent op oefening moest in het veld. Deze dagen waren ontzettend zwaar, zowel fysiek als mentaal. Uiteindelijk heb ik bij deze oefening mezelf over een mentaal punt heen getild. Om mentale barrières te doorbreken hoef je natuurlijk niet direct de AMO te volgen. Dit kan je ook proberen tijdens jouw persoonlijke sportdoelen. Als je maar echt wil, kan je het!

Het wordt steeds lastiger om een fijn tijdslot te kunnen krijgen bij de sportschool. Ook wordt buitensporten door het koude weer moeilijker. Daarom demonstreert Bestuurskunde student Arthur enkele oefeningen die je thuis, zonder al teveel benodigde ruimte kan doen.

Sportoefeningen voor thuis

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Hardlopen wordt steeds populairder, zeker in coronatijd. Logisch ook want er waren weken geen groepslessen meer in de sportschool en je voetbalcompetitie ligt ook al maanden stil. Toch moeten we bewegen om een beetje in shape te blijven. Hoe pak je dat dan aan? 'Gewoon' beginnen met hardlopen, vergroot de kans op blessures. Lonneke Derriks, ex-topsporter en interim hoofd van het Universitair Sportcentrum vertelt hoe je dat het beste kan aanpakken. 

Het begin

Niet zomaar je schoenen aantrekken en gaan. 'Je hebt een opbouwschema nodig. Op internet zijn goede schema's te vinden', zegt Lonneke, die zelf op hoog niveau 800 meter atleet was. 'Je moet echt rustig beginnen. Je lichaam heeft hersteltijd nodig. Misschien lijken de schema's te simpel of onder je niveau, hou je er toch aan.' 

Luister naar je lichaam 

Als je dan begonnen bent is het belangrijkste advies van Lonneke: luister naar je lichaam. 'Je kan beter iets minder doen en er langer over doen om je doel te bereiken dan te veel te snel doen en daarmee jezelf overbelasten. Daar ontstaan de meeste blessures door. Met onderbelasting kom je niet snel vooruit maar met overbelasting kom je helemaal niet vooruit.' Krijg je een pijntje, ga dan niet door maar neem rust, adviseert Lonneke. 'Je kan het erger maken als je door gaat lopen. Het geeft niet dat je dan achterloopt op je opbouw. Te hard trainen is makkelijker dan goed trainen. Zeker voor fanatieke studenten kan dit een valkuil zijn.' 

Stel een doel

Nu de oud-topsporter zelf geen wedstrijden meer loopt is het voor haar best lastig om de juiste prikkels te vinden. 'Ik loop toch anders zonder doel. Ik zou de halve marathon lopen in Leiden maar die is nu door corona uitgesteld. Ik richt me nu op het voorjaar, ik hoop dat er dan weer een wedstrijd is.' Welk doel je ook wilt nastreven, zorg in ieder geval dat je een doel hebt. 'Je hebt een prikkel nodig om het vol te houden. Dat kan zijn: je fitter voelen, sterker worden, een paar kilo afvallen. Of dat je twee keer per week een stuk wil hardlopen met een huisgenoot. Dat is ook een doel. Mijn doel is nu om in het voorjaar ready te zijn voor als de halve marathon van Leiden wel weer op het programma komt te staan.' 

Goed schoeisel

Oude tennisschoenen, afgetrapte gympen. Als lockdownloper ben je misschien geneigd om maar gewoon wat aan te trekken als je gaat starten. Goede schoenen zijn het zeker waard om in te investeren. 'Je maakt met hardlopen constant dezelfde beweging. Het is herhaling op herhaling. Daarom is de belasting op je spieren en gewrichten ook zo groot. Goed schoeisel kan dat voor een deel opvangen. Een ander advies hierover is je lijf sterker te maken door ook krachttraining te doen. Je lichaam kan dan beter dezelfde loopbeweging opvangen en je beter beschermen tegen blessures.' 

Doe samen met Esther van USC Leiden een High Intensity Interval Training (HIIT). 

HIIT USC Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
  • Brainfit – Anders Hansen

Is er een foolproof manier om stress en angst te verminderen terwijl je je geheugen opvoert? Je IQ te verhogen terwijl je het verouderingsproces vertraagt? Creatiever te worden terwijl je tegelijkertijd je vermogen om je te concentreren verbeterd? Het antwoord is eenvoudig: Ga bewegen! Moderne neurowetenschappen en onderzoek hebben meer dan ooit aangetoond dat lichaamsbeweging buitengewone effecten heeft op onze cognitie. Het boek Brainfit combineert de moderne wetenschap met praktische how-to's. Het boek is een goed leesbaar en informatief voor de gemiddelde sporter, met diagrammen, anekdotes en tips die de lezers leren hoe ze kunnen oefenen om hun hersenen te ontwikkelen en zichzelf te beschermen tegen gezondheidsklachten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.