Universiteit Leiden

nl en

well-being

Well-Being Days FGGA: Feeling Hungry

Datum
donderdag 26 november 2020
Locatie
Vanuit je huis
Zaal
Online

Van 23 tot en met 26 november organiseert FGGA weer de online 'FGGA Feeling Good Well-Being Days'. Vier dagen lang leuke artikelen handige tips en (online) activiteiten. Speciaal voor studenten, maar ook heel interessant voor medewerkers. Lees bijvoorbeeld wat de voordelen van wandelen zijn en krijg de leukste wandelroutes van Den Haag en Leiden. Hoe kan je zorgen dat je goed slaapt? Workout video’s die je makkelijk thuis kunt doen.. en meer. Alles om je nu wat beter te laten voelen.

Elke dag heeft een ander thema. Vandaag de laatste dag alweer van deze well-being days: Feeling hungry!

Welke voedingsstoffen zijn eigenlijk goed voor je en waarom? We geven een gezond ABC. Verder geeft oud-student Manon het recept van een gezonde smoothie, plus een heerlijk recept voor koekjes van student Sarah. Veel plezier en eet smakelijk!

Om het immuunsysteem te versterken, kun je je wenden tot allerlei vitaminepreparaten. Maar het is beter om de juiste voeding voeding tot je te nemen. Welke producten kun je het beste eten om te zorgen voor een optimale weerstand?

Aardbeien

In aardbeien zitten veel antioxidanten, zoals vitamine C. Antioxidanten helpen je lichaam te vechten tegen ziekte en veroudering. Een kop vol aardbeien zorgt voor 160% van jouw dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Acaibes

Acaibessen bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten. Acaibessen vind je meestal in sapvorm, in een smoothie, gedroogd of gemixt met 'granola' (soort granenontbijt).

Amandelen

Een handjevol amandelen geeft je immuunsysteem een 'boost' als je last hebt van stress. Een kwart kopje bevat bijna 50 procent van de vitamine E die je dagelijks nodig hebt. In amandelen zitten riboflavine (een vitamine B) en niacine (nicotinezuur) die ook helpen tegen stress.

Bataat

Bataat, oftewel zoete aardappelen, bevatten net als wortels het antioxidant bètacaroteen. Ook voor deze antioxidant geldt dat als cellen dreigen beschadigd te worden, dit verhinderd wordt. Bataat bevat ook veel vitamine A. Een vitamine die het ouderdomsproces vertraagt en het risico op sommige kankers vermindert.

Broccoli

Broccoli bevat veel voedingsstoffen die je weerstand verbeteren. In deze groente zit vitamine A, vitamine C en glutathion (een van de belangrijkste antioxidanten).

Champignons

Champignons bevatten antioxidanten en het mineraal selenium. Een lage hoeveelheid seenium heeft een positieve invloed op griep. Riboflavine (een vitamine B) en niacine (nicotinezuur) in champignons zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem.

Dadels

Dadels zijn rijk aan diverse vitamines en mineralen, waaronder vitamine B6, magnesium en kalium.

Grapefruit

Grapefruit bevat veel vitamine C. Dit helpt tegen verkoudheid en griep. In grapefruit vind je ook zogenaamde flavonoïden, natuurlijke chemische verbindingen, die het immuunsysteem activeren. Houd je niet van grapefruits? Neem dan sinaasappelen of citrusvruchten.

Knoflook

Knoflook bevat verschillende antioxidanten die indringers, zoals de Helicobacter pylori bacterie, in je immuunsysteem weren. Deze bacterie wordt geassocieerd met maagzweren en maagkanker. Kooktip: pel en hak de knoflook en wacht 15 tot 20 minuten met bakken. Dit om de enzymen die het immuunsysteem versterken te activeren.

Kool

Kool bevat glutathion, wat dus goed is voor het immuunsysteem. Er zijn verschillende soorten kool, zoals witte, rode of Chinese kool. Gebruik deze koolsoorten bijvoorbeeld in de soep of in een stoofpotje.

Magere yoghurt

Neem je dagelijks een kommetje magere yoghurt, dan verlaag je de kans op een verkoudheid. Beweerd wordt dat magere yoghurt je immuunsysteem versterkt, waardoor je minder snel ziek wordt. Kijk ook eens op het etiket naar de vitamine D die erin zit. Deze vitamine vermindert ook je kans op verkoudheid en griep.

Spinazie

Spinazie is bekend als 'super eten' en zit dan ook vol voedingsstoffen zoals folaat (foliumzuur of vitamine B9). Deze stof helpt je lichaam nieuwe cellen te vormen en DNA te repareren. Bovendien bevat het antioxidanten als vitamine C. Om het meeste profijt te halen uit spinazie, moet je het rauw of lichtgekookt eten.

Tarwekiemen

Tarwekiemen zijn de essentie van het leven van de tarwekorrel. Vanuit de kiem ontstaat een nieuwe plant. Het is een opslagplaats van vitamines, mineralen, eiwitten, de gezonde vetzuren omega-3, omega-6 en omega-9, vezels en nog vele goede voedingsstoffen en antioxidanten.

Thee

Zowel groene als zwarte thee bevatten polyfenolen en flavonoïde die ziektes bestrijden. Dreigen cellen beschadigd te worden, dan steken deze antioxidanten hier een stokje voor.

Vlierbessen

Vroeger trok men van vlierbessen een extract om griepvirussen tegen te gaan. Sommigen beweren zelfs dat je na het drinken van dit extract ook sneller herstelt van de griep. De vrucht zelf is rijk aan antioxidanten. Bovendien zijn vlierbessen ook ontstekingsremmers.

Watermeloen

Een hydraterende, verfrissende, rijpe watermeloen bevat veel antioxidanten. Glutathion - te vinden in het rode vruchtvlees - versterkt het immuunsysteem en houdt infecties tegen.

bron www.gezondheidsnet.nl

Hoi!

Mijn naam is Manon (22) en afgelopen academisch jaar heb ik de bachelor studie Bestuurskunde succesvol afgerond. Zo’n twee jaar geleden ben ik geïnteresseerd geraakt in de relatie tussen voeding en (mentale) gezondheid. Ik ben toen begonnen aan een gezonder dieet. Meer groente, meer fruit en geen vlees. Ik merkte dat ik mij na een paar dagen fitter begon te voelen. Ik had meer energie, zat ik lekkerder in mijn vel en ook ging studeren beter. Dit gezonde dieet waar ik twee jaar geleden mee ben gestart hanteer ik nog steeds en ik voel mij hier nog iedere dag goed bij.

Misschien wel de belangrijkste maaltijd is het ontbijt. Je wil de dag immers goed beginnen. Ik start de dag altijd met mijn zelfgemaakte smoothie. Het zit vol met zaden, vitaminen en andere goede stoffen. Het recept voor deze smoothie vind je hieronder. De ingrediënten mix ik vervolgens in de blender. Probeer het eens uit, wellicht werkt dit ook voor jou. Ik kan het in ieder geval van harte aanbevelen!

Recept:

- 10 diepvriesblokjes boerenkool

- 25 gram diepvriesfruit

- 5 gram granaatappelpitjes

- Verse gember

- 45 gram hennepzaad

- 20 gram lijnzaad

- Kaneel, 1 tl

- Matcha poeder 1 el

- Curcuma 1tl

- 1 Banaan

- 1 Sinaasappel

- 1 Kiwi

Wat is er nou leuker, lekkerder en ontspannender dan koekjes bakken? Kijk naar hoe Sarah deze jamkoekjes maakt en probeer het ook! 

 

  • Eating Your Way to Better Mental Health – Linde Hoff 

In dit baanbrekende kookboek combineert de schrijver gezonde ingrediënten en culinaire technieken voor de alledaagse persoon die er belang bij heeft om het meeste uit het echte voedsel te halen en de voedingsstoffen die ze bevatten mogelijk te helpen bij het verbeteren van het genezingsproces of het voorkomen van problemen met betrekking tot niet alleen de fysieke gezondheid, maar ook de geestelijke gezondheid. Door te experimenteren met de diverse en heerlijke keukens uit de recepten in dit boek, zullen mensen leren hoe ze een snelle en eenvoudige voedzame maaltijd kunnen bereiden terwijl ze inzicht krijgen in wat ze op een bepaald moment in hun keuken en bijkeuken bij de hand hebben. Bovendien is er een verklarende woordenlijst met termen voor een beter begrip van wat bepaalde voedingsstoffen zijn, waarom ze belangrijk zijn en welke voedingsmiddelen ze bevatten. Dit boek is alleen in het Engels verkrijgbaar.  

Voeding van morgen

Wat schaft de pot over 30 jaar en hoe worden de dik 9 miljard monden over de hele wereld dan gevoed? Met eten uit het lab, of juist puur natuur? In de podcast Voeding van morgen van BNR het antwoord op deze vragen. Te vinden in je favoriete podcastapp of bij BNR. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.