Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Transplantation of cultured corneal endothelial cells: towards clinical application

  • D. Spinozzi
Datum
dinsdag 17 november 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Corneal transplantation still represents the elected method for the treatment of corneal endothelial pathologies. However, the worldwide shortage of donor corneas induced the exploration of approaches to use the donor tissue more efficiently or to be more independent from donor tissue.
This thesis will illustrate the improvements of new strategies for cell-based corneal endothelial regeneration, alternative to corneal endothelial surgical transplantation, by bridging the gap between in vitro experiments and clinical models. In the studies described, we first address the establishment of a GMP-compliant protocol for in vitro human corneal endothelial cell (hCEC) culture for clinical application and then we focus on endothelial cell sheet transplantation, describing both in vitro and in vivo applications of expanded CEC-carriers constructs made by biocompatible materials.

Promotor

  • Prof.dr. M.J. Jager

 Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.