Universiteit Leiden

nl en

Cursus

Public Affairs Programma: Pakket Politiek bestuurlijke sensitiviteit

Datum
maandag 10 mei 2021 - maandag 14 juni 2021
Locatie
Online

Omschrijving

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit (PBS) is een begrip dat herkenning maar soms ook irritatie oproept onder ambtenaren. Tegelijkertijd zal niemand ontkennen dat het een ambtelijke kerncompetentie is die alleen maar in belang toeneemt.

In tijden van politieke polarisatie en groeiende toetreding tot het politieke spectrum van nieuwe en onconventionele politieke bewegingen die bestuurders en volksvertegenwoordigers leveren, zal op dat vlak immers meer van ambtenaren worden gevraagd. Maar wat is politieke sensitiviteit dan precies? Welke skills en activiteiten behelst PBS eigenlijk? Hoe voorkom je dat sensitiviteit doorslaat en resulteert in teveel loyaliteit en zelfs gehoorzaamheid? Moeten ambtenaren niet juist frank en vrij hun politieke bazen van stevige adviezen voorzien? Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens deze 4 dagen. Discussies zullen op het scherpst van de snede worden gevoerd, op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en de ervaringen van deelnemers.

Kerndocent: Professor dr. Zeger van der Wal

Meer informatie

Voor meer informatie klik hier.

Meer informatie over het pakket Politiek bestuurlijke sensitiviteit

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.