Universiteit Leiden

nl en

Well-being

Well-Being Days FGGA: Hanging in there!

Datum
maandag 23 november 2020
Locatie
Vanaf thuis

Van 23 tot en met 26 november organiseert FGGA weer de online 'FGGA Feeling Good Well-Being Days'. Vier dagen lang leuke artikelen handige tips en (online) activiteiten. Speciaal voor studenten, maar ook heel interessant voor medewerkers.

Lees bijvoorbeeld wat de voordelen van wandelen zijn en krijg de leukste wandelroutes van Den Haag en Leiden. Hoe kan je zorgen dat je goed slaapt? Workout video’s die je makkelijk thuis kunt doen.. en meer. Alles om je nu wat beter te laten voelen.

Elke dag heeft een ander thema. Vandaag: hanging in there!

Hanging in there!

Tijdens de laatste Wellbeing Week was het concept van thuiswerken en studeren nog vrij nieuw. Nu, bijna een half jaar later, is het iets waar we langzaam allemaal gewend aan raken. Toch blijft het soms onwennig en kunnen er frustraties over de situatie ontstaan. De vraag is; hoe hou je dat vol? Vandaag focussen we op tips om vol te houden, je thuiswerk plek juist in te richten. en verveling tegen te gaan met boeken en podcasts. Kortom, tips to 'hang in there'!  

Toen de vorige FGGA Wellbeing week was, was thuis werken voor alle studenten en medewerkers nog nieuw. Nu, meer dan een half jaar later, weten we niet beter en is op de universiteit zijn juist de uitzondering. Maar hoe zit je er eigenlijk bij terwijl je dit leest? Misschien ietwat onderuitgezakt en met een kromme rug? Onbewust kan het zo zijn dat je niet goed achter je bureau zit of je veel te gespannen aan het studeren bent. Als gevolg kan je merken dat je nek en rugklachten krijgt. Nu het thuiswerken langer de standaard zal zijn is het belangrijk om die klachten te voorkomen. Vandaag staan we stil bij een correcte (thuis)werkplek. 

Zittend werken

Zoals hierboven beschreven kan het voorkomen dat je onbewust een verkeerde houding aanneemt wanneer je achter je bureau of keukentafel zit. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de volgende stappen na te gaan: 

  • Ga rechtop zitten en zet je beide voeten stevig op de grond 
  • Houd je onderrug tegen een leuning en zorg ervoor dat je schouders ontspannen aanvoelen. De natuurlijke S-vorm van je rug moet behouden bleven. 
  • Houd je hoofd, nek en rug recht. Tip: om jezelf aan je houding te herinneren kan het helpen om een notitie op je scherm te plakken met bijvoorbeeld het woord houding.
  • Controleer of je ellebogen de juiste ondersteuning hebben. Als je armleuning te laag zit, ga je meer onderuit zitten of kan er rugpijn aan een kant ontstaan. Wanneer de armleuningen te hoog zitten kan er spanning in je nek ontstaan. 

Voor meer informatie over het verbeteren van je houding, bijvoorbeeld ook tijdens het auto rijden of slapen, verwijzen we je door naar de website van gezondheidsplein. 

Video

Human Capital Care, adviseur in arbeid, vitaliteit en gezondheid, heeft ook een video gemaakt voor het verbeteren van je houding. 

Tips

Wanneer je met een laptop werkt in plaats van met een los scherm/toetsenbord/muis, kan het interessant zijn om te investeren in een juiste werk uitrusting voor thuis. Met het aanschaffen van een laptopstandaard, een muis en een toetsenbord ga je met sprongen vooruit in het verbeteren van je houding. Op onder andere Bol.com, Coolblue en Wehkamp kan je toetsenborden, een muis en verschillende laptopstandaards vinden. Uiteraard kan je ook een kijkje nemen op bijvoorbeeld Marktplaats.  

Ook raden we je aan om, als je de mogelijkheid hebt, te zorgen voor een opgeruimde thuiswerkplek. Het beste is om actief te proberen privé en werk te scheiden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat iedereen genoeg plek heeft in zijn of haar (studenten)huis om een aparte werkkamer te maken. Dan kan het wel helpen om te zorgen dat je werkplek, waar die ook mag zijn, zo opgeruimd mogelijk is.  

Thuis studeren of werken. Hoe doe je dat met focus?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Een gezonde leefstijl hebben is een vorm van topsport, zeker in coronatijd. Maar hoe moeilijk is dat eigenlijk? En waarom zou je dat volhouden als je ook de hele dag in je bed kan blijven liggen om online je colleges te volgen? Hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers geeft tips en tricks.

'Het is zeker topsport om een gezonde leefstijl te beoefenen', lacht Andrea Evers. Het is een weg vol struikelblokken en verleidingen. Maar gezond leven gaat niet alleen over voeding en of je wel genoeg beweging krijgt, maar ook over het mentale aspect. Je relaties met andere mensen, je sociale netwerk. Maar ook hoe je omgaat met crisissituaties, zoals een pandemie. 'Ik zie de tijd waarin we nu leven als een goede oefening', legt Evers uit. 'Ik denk dat we in de toekomst vaker met dit soort uitdagingen te maken krijgen. Je kan nu denken: oh wat is het pittig, ik hou het niet vol. Beter is om te denken: oh wat is het pittig, wat een goede training. Niet omdat het altijd erger kan, maar om van een negatieve gedachte iets positiefs te maken.'

Immuunsysteem trainen

Volgens Evers hebben we, de mensen, geen baat bij een omgeving die te beschermend is. We hebben een beetje stress nodig. Uitdagingen in het leven. Waarom? Om ons immuunsysteem te trainen. 'Je conditie gaat achteruit als je niets doet. Kijk naar vakanties, daarin gaat je IQ ook achteruit omdat je niks doet. Dat gevaar heb je in deze tijd ook. We weten wel dat we goed voor onszelf moeten zorgen, maar als dat niet hoeft is de verleiding groot om dat ook niet te doen. Voor je immuunsysteem is het van groot belang om wél doelen te stellen. Goed te eten en regelmatig te bewegen. Je weet ook dat tandenpoetsen verstandig is. Dat is gezond leven ook.'

Zoek sociaal contact

Volgens Evers is het in deze tijd belangrijk om ook sociale prikkels te krijgen. Ook al kan je niet veel doen in grote groepen, zoek wel gezelschap op. 'Doe niet alles alleen. Ga wandelen met een vriendin of spreek in de lunchpauze af met een collega die in de buurt woont. Als je toch alleen gaat maak dan foto's van je activiteit en stuur die naar anderen. Zo laat je zien dat je bezig bent en hopelijk stimuleer je daar anderen ook mee.'

Doe wat je leuk vindt

Wat je in ieder geval niet moet doen is dingen doen die je echt niet leuk vindt. Evers: 'Als je een hekel aan hardlopen hebt, moet je dat niet gaan doen omdat je denkt dat je iets moet doen. Hou het voor jezelf leuk, dat is echt een dringend advies van mij. Als je het niet leuk vindt, ga je het zeker niet volhouden.'

Tevreden op de bank

Nog een truc om je leefstijl vol te houden is om te anticiperen op wat komen gaat. Zorg dat er structuur is en pas dat op alles toe wat je doet of gaat doen. 'Voordat je naar de supermarkt gaat, bedenk wat je gaat kopen. Voor je gaat studeren, bedenk wanneer je een pauze neemt. Bedenk van tevoren wanneer je gaat sporten. Als je weet dat je een drukke dag hebt, zijn er 's avonds duizenden redenen om niet meer te gaan bewegen. Als je dat weet, sport dan in de ochtend. Als je geen regelmaat hebt, zorg dan in ieder geval dat je elke dag een plan hebt en je daar aan houdt. Ik zeg altijd: je hoeft geen topsportdoel te stellen om gelukkig en gezond te zijn. 's avonds gelukkig op de bank zitten is ook een doel. Zit je dat niet? Vraag je dan af waarom niet en maak een nieuw plan voor de volgende dag.'

BNR Nieuwsradio - Vraag het Gommers

BNR Nieuwsradio stelt jouw coronavragen aan IC-arts en OMT-lid Diederik Gommers.

Verwacht Gommers een 3e of 4e corona lockdown?

De jongen, de mol, de vos en het paard

‘Wat is jouw beste ontdekking?’ vroeg de mol. ‘Dat wie ik ben, genoeg is,’ zei de jongen. Het verhaal van een vriendschap tussen de jongen en de dieren is ontroerend en verrijkend. Met prachtige illustraties en poëtisch vertaald door Arthur Japin. Een wonderschoon verhaal vol levenswijsheden waar je stil van wordt.

Een wonderschoon verhaal vol levenswijsheden waar je stil van wordt

USC Leiden Sound Bath Meditation - Self Love - by Aurora

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.