Lezing | Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur | 2020 (II)

De Koran en zijn Nederlandse Lezers

zondag 8 november 2020
Gratis te bezoeken, aanmelding vereist
Serie
Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Leemanszaal

De Koran genoot in Nederland al vroeg een zekere populariteit. Niet zozeer omdat men de islam een warm hart toedroeg als wel omdat men naar argumenten zocht om de islam te weerleggen. Ook werd Mohammed als de auteur van de Koran voorgesteld. Al in 1641 was er een Nederlandstalige bewerking die de ‘lacherlicke en de dwaesachtighe leere’ van de Profeet Mohammed aan de kaak wilde stellen.

De lezing laat zien hoe de Koran door de eeuwen heen in Nederland heen vertaald, bewerkt en gedrukt werd, met veel voorbeelden uit de collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Eerdere lezingen uit deze serie van drie

17 november 2019 - ‘De Levende Koran’ door Petra Sijpesteijn

27 september 2020 - ‘De Koran van Uthman: Het begin van de Koranische manuscripttraditie in de 7de eeuw’ door Marijn van Putten

Over Arnoud Vrolijk

Dr. Arnoud Vrolijk is Interpres Legati Warneriani en conservator Oosterse Handschriften en Oude Drukken bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Hij heeft regelmatig gepubliceerd over de geschiedenis van de Arabistiek en de oosterse collecties in Nederland.

Aanmelden & praktische informatie

De toegang is gratis, maar aanmelding via de knop hieronder is vereist. In verband met het coronavirus en de vereiste 1,5 meter afstand, kunnen er maximaal 15 personen bij de lezing aanwezig zijn. Meldt u zich dus ruim van te voren aan. Bent u in het bezit van een museumkaart, vergeet deze dan niet mee te nemen! Deze lezing is in het Nederlands.