Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Drie jaar in Japan maar niet vrijwillig....

Datum
donderdag 26 november 2020
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

Het verhaal van een jonge marineman die tijdens de tweede wereldoorlog als krijgsgevangene in Nagasaki heeft vastgezeten

Dat de tweede wereldoorlog in Europa veel leed en veel slachtoffers heeft geëist is bij eenieder bekend en krijgt ook ruime aandacht in media, in onderwijs en tijdens herdenkingen en samenkomsten. Dat de tweede wereldoorlog in Azië ook miljoenen slachtoffers heeft gekost wordt minder besproken, ook in het hedendaagse onderwijs. Nog minder bekend is het lot van de tienduizenden geallieerde militairen, w.o. vele Nederlanders, die door het Japanse leger krijgsgevangen zijn gemaakt. Velen hebben in gevangenschap geleefd onder de meest vreselijke omstandigheden en vele duizenden zijn omgekomen.
Deze lezing vertelt het verhaal van een jonge marineman die vanaf 1939 in Nederlands-Indië diende. Hij werd in 1942 door de Japanse marine krijgsgevangen genomen en heeft gedurende bijna drie jaar in Nagasaki/Japan als dwangarbeider in een kamp vastgezeten. Hij heeft de atoombom op Nagasaki (9 augustus 1945) overleefd en is einde 1945 weer thuisgekomen.
Zijn verhaal en dat van Japanse burgers tijdens diezelfde oorlog wordt verteld. Tevens wordt aandacht besteed aan de eeuwenlange relatie tussen Japan en Nederland en het nog steeds actuele proces van verzoenen en van herdenken van gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.