Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

3 October University: livestream

Datum
vrijdag 2 oktober 2020 - zaterdag 3 oktober 2020
Locatie
Online

Het begint een mooie traditie te worden: een fijne portie wetenschap tijdens de viering van het Leids Ontzet op 3 oktober. Dit jaar is de universiteit natuurlijk weer aanwezig tijdens dit oer-Leidse feest. Niet vanuit onze 3 October University-tent in het Van der Werf park, maar met een live talkshow over wetenschap, als onderdeel van de feestelijke 3 October-livestream die het hele weekend uitzendt.

Presentator Bas van Werven (bekend van oa 1Vandaag en BNR) ontvangt aan tafel vier Leidse wetenschappers uit uiteenlopende vakgebieden. Hij gaat met hen in gesprek over hun werk, hun passies en drijfveren, de zoektocht naar het onbekende en de waarde van wetenschap voor de wereld en in het bijzonder voor de stad Leiden. Ook voor het publiek is er natuurlijk een mogelijkheid om live vragen te stellen.

De 3 October University talkshow wordt live uitgezonden op vrijdagmiddag 2 oktober. De gehele show wordt daarna op 2 en 3 oktober nog een aantal keren herhaald op de livestream. De precieze tijden volgen nog.

De gasten tijdens de 3 October University:

Erik Snijder is viroloog aan het LUMC. Hij doet onderzoek naar (corona)virussen en werkt mee aan de ontwikkeling van vaccins en antivirale middelen. Snijder is een van de drijvende krachten achter de #wakeuptocorona crowdfund-actie waarmee inmiddels al meer dan een miljoen euro is opgehaald voor onderzoek. Daarmee heeft hij onder andere het superveilige virologielab in het LUMC kunnen uitbreiden. Hoe werk je eigenlijk veilig met gevaarlijke virussen? En hoe zorgen we dat we in de toekomst beter voorbereid zijn op uitbraken en pandemieën?

Anne-Laura van Harmelen is sinds 1 september hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht. Ze doet onder andere onderzoek naar hoe het brein stressbestendigheid kan verbeteren. Bijna de helft van de jongeren maakt nare ervaringen mee. Gelukkig is ons brein elastisch en veerkrachtig, zodat we de meeste van die ervaringen niet ons hele leven met ons mee hoeven te slepen. Andere mensen hebben toch blijvend last van nare ervaringen. Hoe werkt ons veerkrachtige brein precies bij het verwerken van nare ervaringen? En welke praktische tips heeft Van Harmelen om je eigen brein stressbestendiger te maken?  

Pieter ter Keurs is hoogleraar Musea, collecties en samenleving. Hij doet onderzoek naar het fenomeen verzamelen. Mensen zijn van oudsher verzamelaars. Niet alleen van objecten maar ook van verhalen. Zo bepalen we wat we het waard vinden om te bewaren. Al die verzamelingen zeggen weer iets over ons als samenleving. Leiden heeft maar liefst 4 musea met een nationale status en is daarmee uitermate geschikt voor dit soort onderzoek. Wie bepaalt er wat er te zien is? Wiens cultuur en geschiedenis wordt eigenlijk getoond? En staan de tentoongestelde stukken in die musea eigenlijk wel op hun rechtmatige plaats?

Anne Dirkson is promovendus in het Data Science Onderzoeksprogramma. Op internetfora delen patiënten van bepaalde ziektes ervaringen en steunbetuigingen met elkaar. Dergelijke fora bevatten een schat aan informatie over hoe patiënten hun ziekte beleven en van welke bijwerkingen van medicijnen ze bijvoorbeeld veel last hebben. Inzichten die heel nuttig kunnen zijn om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Dirkson werkt aan algoritmes die deze informatie uit fora kunnen halen. Daarvoor combineert ze data science met taal, want bijvoorbeeld de veelgehoorde klacht ‘hoofdpijn’ kunnen patiënten op uiteenlopende manieren beschrijven. Hoe leer je een algoritme dit allemaal te herkennen? En hoe worden patiënten hier in de toekomst concreet mee geholpen?

Ga naar de 3 October livestream

3 October Livestream

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.