Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Van helden en koningen

Datum
donderdag 22 oktober 2020
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
011

Het Perzische Shahnama

Het Shahnama of ‘boek der koningen’ is een verhalend epos van ruim duizend jaar oud, geschreven in het Perzisch door de dichter Ferdowsi. Hij vertelt daarin de legendarische geschiedenis van de wereld en van Iran tot aan het jaar 652. In zijn epos belicht hij niet alleen de vele avonturen en omzwervingen van koningen en helden, maar geeft hij ook wijze raad die voor iedereen tot nut kan zijn. Zijn epos is al eeuwenlang een geliefd werk, dat velen heeft geïnspireerd en waar kunstenaars en verhalenvertellers tot op de dag van vandaag naar hartenlust uit putten. In deze lezing wordt ingegaan op dit fascinerende werk dat al duizend jaar springlevend is in een gebied dat ver voorbij de grenzen van het huidige Iran reikt.

Spreker:
Prof.dr. Gabrielle van den Berg, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van Iran en Centraal Azië, LUCIS en LIAS, Universiteit Leiden

Aanmelden is noodzakelijk

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.