Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Potential interference of fungal endophytes in Vanilla planifolia on vanilla flavor compounds biosynthesis

  • S. Khoyratty
Datum
dinsdag 27 oktober 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Vanille is een belangrijk reuk- en smaakstof. Het wordt, onder andere, toegepast in coladranken en ijs, maar ook in cosmetica. Vanilline is de zuivere stof die verantwoordelijk is voor de reuk en de smaak. Deze stof kan gemaakt worden via chemische synthese of geisoleerd worden uit vanillinebonen. Een andere natuurlijke productieweg is gebaseerd op de omzetting van een natuurlijke voorloper van vanilline met een schimmel. In kwalitatief hoogstaande poducten wordt een extract van vanillebonen gebruikt, dat een duidelijk rijkere smaak heeft dan alleen vanilline. De zuivere stof verkregen uit natuurlijke bron of via synthese, zijn chemisch identiek en hebben dezelfde smaak. Toch is natuurlijke vanilline vele malen duurder dan de synthetische. Het vanille extract is nog weer vele malen duurder dan de natuurlijke vanilline. De beperkte productiecapaciteit van vanillebonen is een belangrijke prijsbepalende factor. Het onderzoeksdoel was inzicht te krijgen in de productie van vanilline in vanillebonen. De vraag was of in de plant schimmels voorkomen die een rol spelen in de productie van vanilline. Een aantal van deze zogenaamde endofyten werden uit de plant geisoleerd. Enkele daarvan bleken in staat verschillende stappen uit de vanilline productie uit te voeren. Eén van de endofyten kan vanilline omzetten in een stof die gerelateerd is aan de hooggewaardeerde bourbon smaak van vanillebonen. Verder onderzoek moet ons leren of de schimmel de hele productieweg kan uitvoeren, of dat een natuurlijke voorloper van vanilline aan de schimmel gegeven moet worden die omgezet wordt in het mengsel van stoffen met de bourbon smaak.

Promotoren

  • Prof.dr. R. Verpoorte
  • Prof.dr. H. Kodja (University Of La Reunion)

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.