Universiteit Leiden

nl en

Lezing | online

De toekomst van medicijnontwikkeling: een blauwe pil, een rode pil…. of toch helemaal geen pil?!

Datum
donderdag 10 december 2020
Tijd
Locatie
Virtuele collegezaal NGL

 

Drugs, behandelingen, vaccins... Ze hebben waarschijnlijk nog nooit zo'n prominente plaats gehad in onze moderne wereld als vandaag de dag: de coronacrisis is nog altijd niet voorbij. Maar hoe komt een medicijn of vaccin tot stand? Deze lezing geeft je een kijkje in het proces van medicijnontwikkeling en de toekomst van dit vakgebied.

Kijk de lezing

Behoefte aan (betere) medicijnen

Covid-19 beheerst nog steeds onze levens. In de zoektocht naar een oplossing vestigt de maatschappij haar hoop op wetenschappers. Maar ook buiten covid-19 is er behoefte aan medicijnen die beter werken en minder bijwerkingen hebben. 

Tijd voor verandering

Mensen worden steeds ouder en gebruiken steeds meer medicijnen, medicijnregimes worden steeds ingewikkelder... Het is daarom tijd voor om het proces te herzien waarin deze medicijnen worden ontdekt. 'Als grote bedrijven als Apple of Microsoft slechts één op de tien ontwikkelde producten met succes zou lanceren, zouden we waarschijnlijk nooit van die bedrijven gehoord hebben,' aldus Van Smeden. 'Maar toch is dit het geval in de miljardenindustrie van medicijnontwikkeling.'

In deze lezing vertelt hij over het proces van medicijnontwikkeling en de toekomst van dit vakgebied. 'Een veranderende toekomst, waarin we onszelf opnieuw moeten uitvinden. Drugsontwikkeling staat op een tweesprong: is men bereid om de onaangename waarheid te zien (maar met een optimistische toekomst), of zal men in onwetenheid blijven. Of met andere woorden, om de miljardenfilmserie de Matrix te parafraseren: "Kies je voor de blauwe of de role pil?" Maar misschien moeten we ook een derde optie overwegen: helemaal geen pil nemen!'

'Je moet immers beslissen: bent u bereid een geneesmiddel te testen dat u of (misschien nog erger) uw wetenschapscollega heeft uitgevonden?'

Over Jeroen van Smeden

Jeroen van Smeden is universitair docent bij het LACDR. Hij is nauw betrokken bij het onderwijs en werd in 2015 dan ook 'Docent van het Jaar'.

Sinds 2017 is hij Onderwijsdirecteur bij het Centre for Human Drug Research (CHDR) en zodoende verantwoordelijk voor alle interne en externe onderwijsactiviteiten. Een groot deel van de externe activiteiten vinden plaats in samenwerking met de Universiteit Leiden en zijn gerelateerd aan de vakken over farmacologie en geneesmiddelenontwikkeling.

Momenteel is Van Smeden betrokken bij het opzetten van een landelijk postacademisch trainingsprogramma voor geneesmiddelenontwikkeling (in samenwerking met zowel de academische wereld als overheidsinstianties en bedrijven). Het doel is om meer inzicht te krijgen in geneesmiddelen(ontwikkeling) om zo behandelingen voor patiënten te verbeteren. 

Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden in tijden van Corona

Speciaal voor zijn 150-jarige bestaan organiseert het NGL elke twee weken korte, hoogwaardige online lezingen waarin Leidse wetenschappers vanuit hun eigen expertise vertellen over aspecten van de coronacrisis. Daarnaast vindt er zowel in oktober als november een reguliere natuurwetenschappelijke lezing (online) plaats. Sluit dus elke twee weken op donderdagavond om 19:45 aan in de (virtuele) collegezaal van het NGL!

Meer informatie
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.