Universiteit Leiden

nl en

Oratie

Cleveringaoratie

Datum
donderdag 26 november 2020
Tijd
Locatie
Online

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

De vijftigste Cleveringaoratie wordt uitgesproken door de Canadees Roméo Dallaire. Hij was VN-commandant in Rwanda tijdens de genocide daar, en werd vervolgens voorvechter van mensenrechten. Dit jaar is hij benoemd tot Cleveringahoogleraar aan de Universiteit Leiden.

De Cleveringa-oratie heeft dit jaar als thema de (mentale) gezondheid bij humanitaire interventies; Dallaire baseert zijn lezing op zijn eigen ervaringen in Rwanda. Hij doet dat in deze coronatijd via een livestream vanuit Canada. 

Over de Cleveringaoratie

Ieder jaar herdenkt de universiteit de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de protestrede van de Leidse rechtendecaan Rudolph Cleveringa. Op 26 november 1940 sprak hij zich uit tegen het ontslag van zijn Joodse collega Eduard Meijers waarna hij gearresteerd werd. De Cleveringaleerstoel is een wisselleerstoel van een jaar en de Cleveringahoogleraar houdt zich beurtelings bezig met de Tweede Wereldoorlog of met vraagstukken op het gebied van recht, vrijheid en verantwoordelijkheid.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.