Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Brexit, "Global Britain" en internationaal recht

Datum
dinsdag 13 oktober 2020
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
Cleveringazaal

Sinds meer dan vier jaar is Europa in de ban van de Brexit. Op 31 december eindigt de overgangsperiode volgens het Terugtrekkingsakkoord. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de European Unie is echter niet alleen een intra-Europese problematiek. Integendeel heeft de Brexit een weerslag van mondiale reikwijdte. Ten eerste zullen honderden van internationale akkoorden die door de EU met derde landen zijn gesloten niet meer op het VK van toepassing zijn na het einde van de overgangsperiode. Ten tweede moeten de relaties tussen de EU en het VK in internationale organisaties zoals de WTO worden ontrafeld. Ten derde moeten de EU en het VK hun toekomstige betrekkingen vormgeven, inclusief de manier waarop ze op het gebied van buitenlands en veiligheidsbeleid willen blijven samenwerken. Dus ook na het officiĆ«le einde van het Britse EU-lidmaatschap zijn veel vragen over de plaats van het VK en de EU op het wereldtoneel nog lang niet beantwoord.

Aanmelden is noodzakelijk

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.