Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium | Alumni-activiteit

GEANNULEERD: Symposium over Apartheid

Datum
woensdag 16 september 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Klein Auditorium

Dit symposium is helaas geannuleerd

Ook in 2020 organiseert de Historische Studievereniging Leiden (HSVL) een symposium. Het thema van symposium is dit jaar Apartheid. Apartheid was het officiële systeem van rassensegregatie dat tot 1990 in Zuid-Afrika in werking was. Deze rassensegregatie bestond uit een fysieke scheiding van witten en niet-witten die in verschillende thuislanden woonden binnen de Zuid-Afrikaanse grenzen. Daarnaast werd apartheid ook geïnstitutionaliseerd in een aantal wetten. De apartheid zorgde ervoor dat een groot deel van de bevolking werd gediscrimineerd. Hoewel de apartheid in 1990 werd afgeschaft zijn de sporen van het systeem tot op de dag van vandaag te vinden in de Zuid-Afrikaanse samenleving. Dit maakt het onderwerp divers en actueel. Op het symposium zullen 4 verschillende sprekers hun kennis van en visie op de apartheid met ons delen. 

Sprekers

Op het symposium zijn verschillende sprekers aanwezig:
• Als eerste zal Dr. Anne van der Wal, historicus aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in (Zuid-)Afrikaanse geschiedenis een historische introductie bieden over wat de apartheid inhield. Zij zal onder andere de vorming van de apartheidsideologie en de positie van verschillende demografische groepen belichten.
• Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Handelsrelaties Jan Pronk zal spreken op het symposium. Hij zal spreken over de band tussen Nederland en Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid en zijn ervaringen met Zuid-Afrika in die tijd.
• Lucinda Douglas is Kaapse kleurling, geboren en getogen in Kaapstad als jongste dochter in een gezin van zes zussen. Zij is opgegroeid in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid en zal ons meenemen in haar persoonlijke ervaringen met de apartheid.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.