Universiteit Leiden

nl en

Lezing | online

Epidemieën in de kiem smoren met testkit Rapidemic

Datum
donderdag 10 september 2020
Tijd
Locatie
Virtuele collegezaal NGL

In een zeer vroeg stadium grote groepen mensen testen en maatregelen nemen is dé manier om een potentiële epidemie direct in de kiem te smoren. Helaas is dit– zoals we recent zagen – nog niet mogelijk. In deze lezing vertelt een team van Leidse studenten over de oplossing die ze hiervoor ontwikkelen: Rapidemic, een eenvoudige testkit die aangepast kan worden aan een virus in omloop. Met deze toekomstige methode krijgen geteste mensen binnen een halfuur de uitslag van de test. 

Deze lezing bijwonen? Meld je aan en ontvang de link.

Geïnspireerd door de huidige coronapandemie startten de veertien studenten van het Leidse iGEM-team in maart met hun project: het ontwikkelen van een technologie voor een diagnostische testkit die ingezet kan worden bij toekomstige epidemieën. Op dit moment zijn ze volop bezig met het optimaliseren van hun modellen en het voorbereiden van hun experimenten. In deze lezing leggen de studenten hun concept uit en lichten ze toe hoe zij tot een werkend prototype gaan komen.

Supersnelle aanpassing op een in omloop zijnde virus

De kit zal pathogenen (ziekteverwekkers) op basis van DNA en RNA identificeren, zonder dat hiervoor dure apparatuur of zelfs een laboratorium nodig is. Daarnaast is de kit modulair: hij bestaat uit een universeel deel en een deel dat pathogeen-specifiek is. Het universele deel kan al ver vóór een uitbraak worden opgeslagen in grote hoeveelheden, terwijl het pathogeen-specifieke deel direct ontwikkeld kan worden zodra het genoom van het pathogeen bekend is. Dit zorgt ervoor dat een test veel sneller beschikbaar is dan bij de huidige COVID-19-pandemie.   

De technologie die de studenten gebruiken is nog niet eerder gebruikt voor de diagnose van infectieziekten. In de universitaire laboratoria werken ze aan een proof-of-concept. Hierbij onderzoeken ze of de technologie werkt voor de diagnose van influenza, beter bekend als de griep.

iGEM

Elk jaar vindt iGEM plaats, een wereldwijde wedstrijd waarbij studententeams synthetische biologie inzetten om een maatschappelijk probleem op te lossen. iGEM staat voor de onafhankelijke stichting International Genetically Engineered Machine. Het Leidse team van dit jaar bestaat uit veertien studenten van verschillende bètadisciplines.

Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden in tijden van Corona

Speciaal voor zijn 150-jarige bestaan organiseert het NGL elke twee weken korte, hoogwaardige online lezingen waarin Leidse wetenschappers vanuit hun eigen expertise vertellen over aspecten van de coronacrisis. Daarnaast vindt er zowel in oktober als november een reguliere natuurwetenschappelijke lezing (online) plaats. Sluit dus elke twee weken op donderdagavond om 19:45 aan in de (virtuele) collegezaal van het NGL!

Meer informatie

Stuur mij de link om te kijken!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.