Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur | 2020 (I)

De Koran van Uthman: Het begin van de Koranische manuscripttraditie in de 7e eeuw

Datum
zondag 27 september 2020
Tijd
Toelichting
Gratis te bezoeken, aanmelding vereist
Serie
Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Zaal
Leemanszaal

Volgens de traditionele Islamitische geschiedschrijving werd ten tijde van de profeet Mohammed de Koran als een orale tekst overgeleverd. Pas na zijn dood, ten tijde van de derde kalief Uthman, rond het jaar 650 zou deze tekst zijn gestandaardiseerd. Sinds de jaren 70 is dit traditionele verhaal geregeld in twijfel getrokken door geschiedkundigen van de vroege Islam.

In de afgelopen tien jaar is het veel gemakkelijker geworden om toegang te krijgen tot zeer vroege manuscripten van de Koran. Dit heeft een revolutie teweeggebracht in hoe we de vroege geschiedenis van tekst van de Koran begrijpen. Deze lezing zal aan de hand van bewijs uit vroege manuscripten de geschiedenis van de verspreiding van de Koran als een geschreven tekst reconstrueren.

Deze lezing is de tweede lezing uit een serie van drie

8 november 2020 - ‘De Koran en zijn Nederlandse Lezers’ door Arnoud Vrolijk

Over Marijn van Putten 

Marijn van Putten is gespecialiseerd in de taalgeschiedenis van Arabisch en Berber. Hij is momenteel gericht op het onderzoeken van de taalkundige kenmerken van de Koran teksten en de relatie ervan met het Arabisch zoals weerspiegeld in de vroege islamitische papyri en inscripties, evenals transcripties in niet-Arabisch schrift zoals Joods-Arabische teksten en Graeco- en Copto -Arabische transcripties. Daarnaast blijft hij werken aan de reconstructie van de historische morfologie van Proto-Berber.

Aanmelden & praktische informatie

De toegang is gratis, maar aanmelding via de knop hieronder is vereist. In verband met het coronavirus en de vereiste 1,5 meter afstand, kunnen er maximaal 15 personen bij de lezing aanwezig zijn. Meldt u zich dus ruim van te voren aan. Bent u in het bezit van een museumkaart, vergeet deze dan niet mee te nemen! Deze lezing is in het Nederlands. 

Hier aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.