Universiteit Leiden

nl en

Kunst en cultuur | Concert

Brahms- De Nieuwe Philharmonie o.l.v. Leertouwer, Sato en Wispelwey

Datum
vrijdag 18 september 2020
Tijd
Locatie
Leidse schouwburg Stadsgehoorzaal
Breestraat 60
Leiden
Zaal
Stadsgehoorzaal

Voor de tweede keer op rij start het klassieke seizoen in de Stadsgehoorzaal met het Brahms-project van Johannes Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Leertouwer promoveert momenteel aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de manier waarop Brahms’ symfonische muziek werd uitgevoerd. Wat ontdek je als je vergeten speeltechnieken uit zijn tijd gebruikt?

Het concert wordt ingeleid door Johannes Leertouwer en in de pauze worden er solisten geinterviewd. 

Concert voor viool en cello in a op. 102 van Brahms ofwel het dubbelconcert barst uit zijn voegen, met virtuoze passages voor soloviool en solocello. En vergeet het orkest niet, verpakt in een groots concerto waarin het ene mooie thema het andere opvolgt en iedere maat klopt. Kortom: Brahms pur sang. Aan Pieter Wispelwey en Shunske Sato de uitdaging om de nieuwe interpretatie van Leertouwer eigen te maken.

De Tweede Symfonie is haast een opera. Met een pastoraal thema bouwt Brahms behoedzaam op naar een uitbundige orkestratie, waarin we een vleugje Beethoven herkennen. Inmiddels weten we dat deze Brahms-uitvoeringen van Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht onvergelijkbaar zijn met enige andere. Deze concerten zijn bedoeld voor de Brahms-liefhebbers die alles al denken te hebben gehoord én voor de avonturiers die op zoek zijn naar iets nieuws.

Brahms Concert voor viool en cello in a op. 102, Symfonie nr. 2 in D op. 73

Dubbelconcert en Brahms Tweede Symfonie

Op zaterdag 19 september vinden er nog twee concerten plaats, namelijk een Dubbelconcert en de Tweede Symfonie.

Concert voor viool en cello in a op. 102 van Brahms ofwel het dubbelconcert barst uit zijn voegen, met virtuoze passages voor soloviool en solocello. En vergeet het orkest niet, verpakt in een groots concerto waarin het ene mooie thema het andere opvolgt en iedere maat klopt. Kortom: Brahms pur sang. Aan Pieter Wispelwey en Shunske Sato de uitdaging om de nieuwe interpretatie van Leertouwer eigen te maken. De Tweede Symfonie is haast een opera. Met een pastoraal thema bouwt Brahms behoedzaam op naar een uitbundige orkestratie, waarin we een vleugje Beethoven herkennen. Inmiddels weten we dat deze Brahms-uitvoeringen van Leertouwer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht onvergelijkbaar zijn met enige andere. Deze concerten zijn bedoeld voor de Brahms-liefhebbers die alles al denken te hebben gehoord én voor de avonturiers die op zoek zijn naar iets nieuws.

 

 

Tickets en meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.