A Transboundary Cinema: Tunç Okan’s Trilogy of Im/Migration

Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Tunç Okan is an independent emigrant filmmaker born in 1942 in Istanbul, Turkey. He started his filmmaking career in 1974 with his film Otobüs (The Bus). This film was followed by only three other films to date: Drôle de samedi (Funny Saturday, 1985), Mercedes mon Amour (The Yellow Mercedes, 1992), and Umut Üzümleri (Grapes of Hope, 2013). Although neither the filmmaker nor any film critic has so far referred to the filmmaker's first three films as a trilogy, in my study I argue that these films are sufficiently unified by their dystopian narratives, themes, and their search of home and identity to constitute a trilogy. In this trilogy, each film corresponds to a different stage of im/migration, namely the departure, the (dis)integration, and the return. Observing this, I call these films as the Trilogy of Im/migration. Okan’s cinema is what I call “transboundary cinema”. I define transboundary cinema as a cinema that transgresses boundaries, be that national, cultural, political, aesthetic, generic, or still, others yet to be defined. Okan’s cinema crosses not only political and national boundaries but also the boundaries between cultures, languages, genres; between independent and commercial filmmaking practices; between writing, acting, and directing. His cinema flows through the vast and fertile territory of European film landscape, and creates his own cinema —a cinema that is nourished by rich and diverse springs and streams, and one that crosses many boundaries.

Bijwonen niet mogelijk

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus vindt deze promotie volledig via internet plaats. U kunt de ceremonie volgen via een live videostream.

Promotor

Prof.dr. E.J. van Alphen

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden