Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit

Retorica: Hoe overtuig je je gehoor/publiek?

Datum
donderdag 22 oktober 2020
Tijd
Locatie
Online

Van Pericles tot Rutte: hoe overtuig je je gehoor/publiek (in pest- en coronatijden)?

Retorica is de kunst van het spreken en overtuigen.
Deze kunst is essentieel voor iedereen die het gedrag van anderen wil beïnvloeden, zoals docenten, journalisten, advocaten, en reclamemakers, en in het bijzonder voor politici.

In 2020 staan Mark Rutte, Angela Merkel, Emmanuel Macron en andere staatshoofden voor een nieuwe retorische uitdaging: hoe spreek je mensen moed in wanneer een pandemie om zich heen grijpt? En hoe overtuig je mensen zich te houden aan de regels die je hebt opgesteld, ook als ze er genoeg van hebben?

Dit is geen nieuw probleem: ook in de klassieke oudheid waren er pandemieën die veel slachtoffers maakten, en ook toen moesten politieke leiders hun volk toespreken.

Webinar

In dit alumniwebinar staan we stil bij pest- en corona-toespraken in de Griekse oudheid en onze eigen tijd.

We vergelijken twee sprekers in het bijzonder: de staatsman Pericles, die de Atheners toesprak toen zij getroffen werden door de pest (430 v. Chr.), en minister president Rutte, die in 2020 de Nederlanders vermaande, maar ook moed insprak.

Aan het einde van het webinar is er de mogelijkheid tot vragen stellen aan dr. Casper de Jonge.

Dr. Casper de Jonge
Dr. Casper de Jonge

Casper de Jonge

Dr. Casper de Jonge is als universitair hoofddocent verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society. Zijn onderzoek concentreert zich op de Griekse literatuur in de Romeinse wereld, antieke migrantenliteratuur, antieke literatuurtheorie, klassieke retorica, het sublieme, en de receptie van de oudheid in de klassieke muziek.

Casper de Jonge ontving Veni- en Vidi-subsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij is coördinator van de Minor Retorica, coördinator van de OIKOS-onderzoeksgroep Antieke Retorica en Esthetiek, lid van de redactie van Mnemosyne en Mnemosyne Supplements, voorzitter van de LUCAS Adviesraad, en opleidingsvoorzitter van Classics and Ancient Civilizations (MA, Research MA). 

In de media treedt hij op om uitleg te geven over de Griekse cultuur in Rome (bijvoorbeeld de papyri van Herculaneum) en de retorica van hedendaagse politici (bijvoorbeeld Frans Timmermans).

Publicaties van dr. Casper de Jonge (Engelstalig)

Registratie

Na registratie ontvangt u van ons de link naar het webinar op de dag zelf, donderdag 22 oktober.  

Datum Donderdag 22 oktober 2020
Tijd 16.00 - 17.00 uur
Taal Nederlands
Kosten Geen 
Locatie Online
Registratie 

Klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.