Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit

Epidemieën in de vijftiende eeuw - Webinar

Datum
vrijdag 3 juli 2020
Tijd
Locatie
Online
De zeven werken van barmhartigheid - Meester van Alkmaar in het Rijksmuseum te Amsterdam
De zeven werken van barmhartigheid - Meester van Alkmaar in het Rijksmuseum te Amsterdam

Wat kunnen we leren van het verleden?

De uitbraak van het Coronavirus werd in de media al snel vergeleken met andere epidemieën en pandemieën uit het verleden, niet in de laatste plaats met de pestepidemie uit de 14e eeuw. Ook toen begreep men als snel dat de mobiliteit van mensen de verspreiding van de ziekte bevorderde en dat quarantainemaatregelen effectief waren in het bestrijden van de ziekte. Maar wat kunnen we nou precies leren van het verleden?

Dr. Claire Weeda

Dr. Claire Weeda doet als universitair docent onderzoek naar de verspreiding van medische kennis in Europa tussen 1100 en 1500. Haar collegereeks ‘De pest en de stad’ werd ingehaald door de realiteit toen de studenten na het leren over quarantaine en hygiënemaatregelen zelf gedwongen thuis kwamen te zitten door de lockdown. 

Quarantainemaatregelen in de 15e eeuw

Op vrijdag 3 juli 2020 zal Claire Weeda ons een inkijkje geven in maatregelen en conflicten die ontstonden naar aanleiding van de pestepidemieën in de Nederlanden in de vijftiende eeuw. Ze zal specifiek ingaan op diverse quarantainemaatregelen en hoe dit het leven in de stad beïnvloedde. 

De webinar is gratis toegankelijk voor alumni van de Universiteit Leiden. Dus heb jij zin in een leuk en interessant vrijdagmiddagevent, meld je dan snel aan via de onderstaande link.

Registratie

Je ontvangt enkele dagen voorafgaand aan het webinar van ons de link om in te loggen.

Datum Vrijdag 3 juli 2020
Tijd 16.00-17.00 uur
Kosten Geen
Locatie Online
Aanmelding (verplicht) 

via deze link

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.