Top Lectures juni: Benjamin van Soldt

• Dr. Benjamin van Soldt
donderdag 11 juni 2020
Deze lezing wordt online aangeboden

Wees welkom bij de Top Lectures van het Instituut Biologie Leiden! Maandelijks nodigen onderzoekers van het IBL een (inter)nationale gastspreker uit om een publiek toegankelijke lezing te houden met aansluitend een discussie met studenten.

Het programma ziet er als volgt uit:

• 15.00 - Top Lecture door Benjamin van Soldt
  • 16.00 - Discussie met MSc studenten
  • 17.00 - Einde

Uw gastheer voor deze editie is hoogleraar Ontwikkelingszoölogie Michael Richardson. Hij heeft Benjamin van Soldt van Columbia University, New York (VS) uitgenodigd, die komt praten over: Determinants of proximal-distal patterning of the mouse lung epithelium during development.

Samenvatting (in Engels)

Development of the branched airway tree of the lung initiates with the patterning of the nascent lung buds into proximal airway and distal tip compartments, that ultimatley give rise to airways and alveoli, respectively. However, lineage tracing experiments have demonstrated that the epithelial progenitor cells that reside in the distal tip compartment give rise to all cell types of the lung epithelium, including airway epithelial cell types. This contrast is explained by a fate transition event that occurs during establishment of the branched airway tree of the lung, where distal tip epithelial progenitor cells may exit the distal tip compartment, and subsequently acquire a proximal airway cell fate instead. However, this transition event remains little understood. In this talk I will share our first insights into the molecular determinants of proximal-distal patterning and fate transition during lung development.

Hoe kan ik deelnemen?

Enige tijd voorafgaand aan de lezing zal een link beschikbaar worden gesteld.