Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Software Development by Abstract Behavioural Specification

Datum
woensdag 10 juni 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Bijwonen niet mogelijk

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus vindt deze promotie volledig via internet plaats. U kunt de ceremonie volgen via een live videostream.

Samenvatting

The development process of any software has become extremely important not just in the IT industry, but in almost every business or domain of research. The effort in making this process quick, efficient, reliable and automated has constantly evolved into a flow that delivers software incrementally based on both the developer's best skills and the end user's feedback. Software modeling and modeling languages have the purpose of facilitating product development by designing correct and reliable applications. The concurrency model of the Abstract Behavioural Specification (ABS) Language with features for asynchronous programming and cooperative scheduling is an important example of how modeling contributes to the reliability and robustness of a product. By abstracting from the implementation details, program complexity and inner workings of libraries, software modeling, and specifically ABS, allow for an easier use of formal analysis techniques and proofs to support product design. However there is still a gap that exists between modeling languages and programming languages with the process of software development often going on two separate paths with respect to modeling and implementation. This potentially introduces errors and doubles the development effort.

Promotor

Prof.dr. F.S. de Boer

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.