Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Quantitative MRI in Obesity and Reno-Cardiovascular Function

  • I.A. Dekkers
Datum
donderdag 18 juni 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Het doel van het onderzoek, beschreven in dit proefschrift, is om de toepassing van kwantitatieve MRI in de beeldvorming van het hart en de nier te verkennen. Daarnaast is het doel om door middel van deze kwantitatieve MRI maten de link tussen obesitas en dysfunctie van het hart en de nier te bestuderen.

In deel 1 van het proefschrift hebben wij de reproduceerbaarheid van T1 mapping en spectroscopie getest in gezonde vrijwilligers en patiënten met type 2 diabetes. T1 mapping en spectroscopie zijn kwantitatieve MRI technieken die gebruikt kunnen worden om non-invasief fibrose en vet te meten in organen, zoals het hart en de nier, en zijn mogelijk een alternatief voor biopsie. Onze resultaten laten zien dat T1 mapping en spectroscopie reproduceerbare technieken zijn. Vervolgens hebben wij in een klinische studie door middel van spectroscopie laten zien dat het
percentage triglyceriden in de nier afnam na strikte glucose regulatie bij diabetes patiënten.

Binnen populatiestudies kan kwantitatieve MRI gebruikt worden om de link tussen obesitas en cardio-renovasculaire gezondheid te bestuderen. In deel 2 van het proefschrift hebben wij in de Nederlandse Epidemiologie van Obesitas (NEO) studie door middel van met MRI gekwantificeerde hartfunctie metingen de relatie tussen nierfunctie en hart-vaatfunctie onderzocht. Zo vonden wij dat zelfs licht verhoogde albuminewaarden in de urine een marker zijn van cardiovasculaire gezondheid. Tenslotte hebben wij laten zien dat zowel verminderde nierfunctie als vaatfunctie een relatie hebben met hogere stollingswaarden, wat bijdraagt aan het risico op het ontwikkelen van veneuze trombose bij patiënten met verminderde nierfunctie.

Bijwonen niet mogelijk

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus vindt deze promotie volledig via internet plaats. U kunt de ceremonie volgen via een live videostream.

Promotor

Prof.dr. H.J. Lamb

 Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.