Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Novel Magnetic Resonance Antennas and Applications

  • T. Ruytenberg
Datum
donderdag 4 juni 2020
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Bijwonen niet mogelijk

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus vindt deze promotie volledig via internet plaats. U kunt de ceremonie volgen via een live videostream.

Samenvatting

Bij kernspintomografie (MRI) worden radiofrequente antennes gebruikt om metingen te doen waarmee afbeeldingen worden gevormd van het menselijk lichaam. Dit proefschrift beschrijft nieuwe oppervlakteantennes voor MRI veldsterktes van 3 en 7 Tesla en hun applicaties.

De eerste helft van dit werk beschrijft flexibele samenstellingen van antennes met een laag totaalgewicht. Deze flexibele antennesamenstellingen kunnen gemakkelijker worden ingezet om in verschillende omstandigheden goede MRI beelden te verkrijgen. Onder andere de toepasbaarheid in het afbeelden van de nek wordt aangetoond. Het werk in dit proefschrift laat zien dat met behulp van flexibele antennes betere beelden verkregen kunnen worden in de nek, een doorgaans lastige regio om af te beelden. Bij bijvoorbeeld strottenhoofdtumoren kan dit de diagnostiek verbeteren en daarmee kunnen beter onderbouwde keuzes gemaakt worden in het behandeltraject, waarmee ook de prognoses duidelijker worden voor de patiënt.

De tweede helft richt zich op het gebruik van solide keramisch materiaal met een hoge elektrische permittiviteit als substantieel onderdeel van de antenne. Door het gebruik van deze keramische materialen verkrijgen de antennes een hogere gevoeligheid, wat zich uit in verbeterde zend- en ontvangstkarakteristieken. Tevens wordt de implementatie van resonante keramische materialen in ontvangstantennes gedemonstreerd, waarbij additioneel een hoge ontkoppeling tussen de naastgelegen antenne-elementen verwacht kan worden. Al deze eigenschappen komen de beeldkwaliteit in MRI ten goede.

Promotor

Prof.dr. A.G. Webb

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.